fotboll – damallsvenskan

Liten publikökning efter EM-festen

1:18 min

Fotbolls-EM i Sverige i somras var en publiksuccé, alla tidigare publikrekord slogs och finalen sågs av över 40 000 åskådare. Nu ser det ut som EM-festen gett en marginell publikökning i damallsvenskan under sensommaren. 

Sedan EM-finalen har det nu spelats tre omgångar av damallsvenskan, och även om urvalet av matcher inte är så stort så har antalet åskådare per match i damallsvenskan ökat efter EM.

Innan EM låg snittet på 738 åskådare per match, efter EM är det är nu knappt 100 åskådare mer per match (832). Trots ökningen är det möjligt att damallsvenskan den här säsongen minskar sitt publiksnitt jämfört med förra året.

– Det stora problemet är att det är för få lag som drar mycket publik samtidigt som det är för många lag som inte drar alls, säger Linda Wijkström generalsekreterare Elitfotboll Dam till Radiosporten.

Förra året hade damallsvenskan i snitt 836 besökare per match, nu med åtta omgångar kvar är snittet nere på 758.

Ikväll spelar Tyresö som leder publikligan hemma mot Jitex, i matcherna efter EM har Tyresö i snitt spelat inför 1884 åskådare. Jitex har på lika många matcher spelat inför 381 åskådare. 

– Vi måste i föreningarna bli bättre på att ta för oss mer och synas mer. Det är tråkigt att damfotbollen har en betydligt lägre status än herrfotbollen säger Anders Holmvén klubbchef Jitex.

Jitex ligger just nu näst sist i publikligan, det enda laget som är sämre är Göteborg som i sin toppmatch mot Malmö i söndags bara lockade 540 åskådare till arenan.

Joel Snickars
joel.snickars@sverigesradio.se