Malmö

Här byggs Malmös högsta förskola

2:41 min

Malmö stad tänker bygga en förskola på det översta planet på ett parkeringshus vid Dalaplan. I går beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för förskolan med plats för sammanlagt 108 barn på parkeringsdäcket.

– Det blir jättetrevligt och kanske en förebild för andra påbyggnader i Malmö i strävan att förtäta staden. Vi skapar ju en helt unik landskapsmiljö för barnen här, mitt i staden, säger arkitekten Zoltan Kiss.

Det är han som ska rita och skapa förskolan med utsikt över takåsarna. Förskolan ska byggas i ett plan på parkeringshusets tak. Taket ska vara grönt och med små kullar där barnen kan vistas på samma sätt som om förskolan hade legat utanför stan.

På taket kommer det att finnas sandlådor, gungor och allt annat som finns på vanliga förskolors gårdar. För ingen ska trilla ner kommer gården att byggas en bit in på taket och omgärdas av ett nästan två meter högt glasräcke.

– Vi räknar med att säkerheten kommer bli bra, säger Zoltan Kiss.

Går allt som det är tänkt och bygget startar som det ska, kan barnen börja på den nya förskolan vid årsskiftet 2014/2015.