50 år sedan Martin Luther King hade en dröm

2:44 min

På onsdag är det 50 år sedan den svarte pastorn Martin Luther King höll sitt berömda  tal – I have a dream – i USA:s huvudstad Washington. I dag samlas tusentals människor återigen på samma plats för minnas och för att demonstrera och 50-årsjubiléet har varat i flera dagar.

Musiken är rörelsens bränsle, brukade Martin Luther King säga och i Greater New Hope Baptist Church i Washington var det i veckan konsert till hans minne anda.

Chuck Hicks var där, han har varit med i den svarta medborgarrättsrörelsen i decennier och ska demonstrera i dag. Han citerar Martin Luther King. Checken är fortfarande inte inlöst, löftena är inte infriade.

– Det finns fortfarande orättvisor, ekonomiska skillnader, möjlighet till sjukvård, boende och i rättvväsendet blir svarta diskriminerade, säger Chuck Hicks.

Många svarta upplevde det som en stor orättvisa när dödsskjutningen av den svarte 17-årigen Trayvon Martin i somras slutade med en friande dom.

Men det har blivit bättre sedan Martin Luther King talade för 50 år sedan, fortsätter Chuck Hicks. Inte bara presidenten är svart. Mississippi, som var ett av de värsta ställena för 50 år sedan har idag flest svarta politiker i hela landet.

Demonstranterna marcherar idag till Lincoln Memorial och till det nya monumentet Martin Luther King Jr Memorial. Bland talarna idag finns mamman till Trayvon Martin.