Gállok/Kallak

Kampanda i Kallak

Glädje och sorg var känslor som de enligt arrangörerna 500 människorna delade när under lördagen anordnades en manifestation i Kallak. Glädje över att så många kommit för att manifestera mot gruvetableringar och andra markintrång i Sápmi men sorg över provbrytningen i Kallak, och som flera beskrev som gravar på samebyarnas mark.

– Vi vill samla folk hit, för det här påverkar hela Sápmi, inte bara samebyarna i Jokkmokk. Det är många som inte vill ha gruvbrytning och markexploatering på sina marker, säger Jonas Vannar, vice ordförande i Sirges sameby.

Under två timmar varvades tal, jojk, sång och poesi. Många ögon tårades men också applåder lyfte dem som var fram och pratade. Mose, en av aktivisterna som länge varit i Kallak fick vänta länge på att få prata innan applåderna tystnade när han gick upp scen.

Andra som visade sin motvilja mot gruvetableringar och talade från scenen var Sametingets rennäringsnämnds ordförande Ingrid Inga, Karin Vannar, Samernas väl Jokkmokk, Helena Partapuoli, Sametingets ungdomsråd, Partiet Min Geaidnu, John Kuoljok, Sirges sameby, Heidi Andersen från Tysfjord, Niilas Holmberg, poet och artist från finska sidan av Sápmi, Mimi Märak, Maj-Doris Rimpi, multikonstnär, Thomas Marainen, jojkare och författare, Henrik Blind, Elisabeth Johansson, Urbergsgruppen i Jokkmokk, Lars-Guttorm Blind, Tor Lundberg Tuorda, Randijaur, Juhan Niila Stålka, Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby, Mattias Pirak, Jåhkågasska sameby, Jonas Vannar, Sirges sameby

Aktivister är uppe och berättar om polisens insatser i Kallak. Nu finns inte några poliser i Kallak.

- Det är viktigt för människor att vara här idag och se att vi är så många som bryr oss och förhoppningen är att staten tar detta på allvar. Jag är så besviken på den svenska mineralpolitiken som bedrivs idag, hur tydligt man inte står bakom samiska rättigheter, säger Anna-Maria Fjellström, Vilhelmina norra sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio