Maktkamp fick Bermudez-Svankvist vägra avgå

1:35 min

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kände till att Arbetsförmedlingens styrelse i går skulle uttala att den inte längre hade förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Enligt vad Ekot erfar räknade både styrelsen och arbetsmarknadsministern med att Angeles Bermudez-Svankvist skulle välja att avgå.

Enligt Ekots källor är det uppkomna läget egentligen helt otänkbart – att Arbetsförmedlingens generaldirektör vägrar att avgå, trots att förtroendet för henne totalt eroderat – både internt och externt.

Att Arbetsförmedlingens generaldirektör inte självmant avgick i går efter att styrelsen uttalat att de inte längre hade förtroende för henne kom som en chock.

Istället för att avgå gick Angeles Bermudez-Svankvist istället i går ut och sa:

– Jag vill poängtera att generaldirektören sitter kvar. Business as usual.

Enligt Ekots källor i styrelsen är det självklart att de inte hade gått ut på det sätt som gjordes i går, utan att varsko ministern först, och att styrelsen inte kan lastas för att det sedan blev som det blev.

Angeles Bermudez-Svankvist har haft fem år på sig att få Arbetsförmedlingen att fungera och har inte lyckats. Att hon fått sitta så länge beror på att styrningen av Arbetsförmedlingen, som är så tätt kopplad till regeringens arbetslinje, just nu är den känsligaste politiska frågan.

Enligt vad Ekot erfar valde Angeles Bermudez-Svankvist att sitta kvar trots att hon förstod att hon inte längre hade arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms förtroende, men att hon tror att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fortfarande står bakom henne.

Maktkampen mellan minister och generaldirektör ska ses som en kamp om att slippa sitta med Svarte Petter, det vill säga om vem som får stå som ansvarig för misslyckandet med att få ner arbetslösheten.

Helst ser Arbetsförmedlingens styrelse att Angeles Bermudez-Svankvist snabbt ersätts av biträdande generaldirektör Clas Ohlsson.