Antalet resturanger ökar i landet

1:50 min

Det blir fler restauranger i Sverige. Under de senaste tio åren har antalet restauranger ökat med cirka 25 procent.

– Jag har alltid gillat att se glada människor, och ska man tjäna sitt levebröd någonstans så är det trevligt att kunna göra det för folk som är glada och kommer hit och slappnar av, säger krögaren Martin Sjölander i Stockholm, som nyligen öppnade sin egen krog.

Redan som tonåring bestämde sig Martin Sjölander för att en dag bli krögare. Efter många år som kock i kök över hela världen, har han nu precis slagit upp portarna för sin första egna restaurang.

Men han är långt ifrån ensam att ta steget till att öppna restaurang. Sedan 2003 har antalet restauranger i Sverige ökat från cirka 15 000 till runt 20 000.

Skatteverket har inga exakta siffror på hur många restauranger som är verksamma i Sverige, eftersom många företag kan vara innehålla restaurangverksamhet, men vara registrerade som något annat, till exempel hotell.

Men att Sverige ändå har blivit restaurangtätare passar krögaren Martin Sjölander. I framtiden vill han ta sitt Norrlandsmat-koncept ytterligare ett steg.

– Vi ambition att kunna göra fler restauranger med samma koncept. Norrländska restauranger med varor från glesbygden av olika slag, säger han.

Och med fler restaurangerna ökar också omsättningen.

Under de senaste tio åren har restaurangbranschens omsättning ökat med 50 procent,  och omsatte förra året för första gången över 100 miljarder kronor. Men även om omsättningen ökar kraftigt, är det en bransch med små marginaler för företagen.

Martin Sjölander tar ännu inte ut någon lön, men hoppas kunna börja ta ut en blygsam månadslön under hösten.

Bransch- och arbetsgivareorganisationen Visita tror att ökningen beror på att Sverige helt enkelt har blivit lite mer kontinentalt och avdramatiserat restaurangbesöket.

Från att förr har varit förknippat med högtidligheter är det nu mer av ett avslappnat vardagsinslag. 

– Jag tror att det succesivt har blivit en förändring i sättet att umgås. Vi reser ju oerhört mycket till andra länder och tar med oss den här kulturen hem, säger Eva Östling, vd för Visita.