Bermudez-Svankvist tvingas bort från AF

1:33 min

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist lyfts bort från sitt jobb med omedelbar verkan. Det sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) på en pressträff.

Ett blixtinkallat möte hölls på arbetsmarknadsdepartementet mellan arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist under söndagförmiddagen. Även Arbetsförmedlingens kommunikationsdirektör Helena Engkvist ska ha deltagit.

Kort därefter hölls en pressträff där ministern förklarade att Angeles Bermudez-Svankvist lämnar sitt uppdrag på Arbetsförmedlingen.

– Den situation som nu råder är ohållbar, sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) på pressträffen.

– Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år. Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik, säger Angeles Bermudes Svankvist i ett pressmeddelande.

I uttalandet säger hon även att hon är stolt över det arbete som har genomförts och att "de största utmaningarna har varit att implementera de nya reformerna, samt att bygga en enmyndighet. Finansiell oro, ökad arbetslöshet, generationsväxling har präglat min tid som generaldirektör". 

Angeles Bermudez-Svankvist ersätts av biträdande generaldirektör Clas Olsson. Han har tidigare varit ansvarig för Arbetsförmedlingens analyser av arbetslöshet och annat. Bermudez-Svankvist kommer tills vidare att arbeta på regeringskansliet, men med vilka arbetsuppgifter är inte klart.

Det var i fredags som Arbetsförmedlingens styrelse sade att de inte längre har förtroende för myndighetens ledning, med Angeles Bermudez-Svankvist i spetsen. Enligt styrelsen lever inte Arbetsförmedlingen upp till sina mål.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström säger att hon varit informerad om styrelsens besked. Och att beslutet att låta Angeles Bermudez-Svankvist sluta inte hade någonting med generaldirektörens höga mobilräkningar att göra.

– Det är en sammantagen bedömning av olika saker som har gjort att vi har bestämt att vi ska rekrytera en ny chef för myndigheten.

Hur ska myndigheten återfå förtroendet?

– Det är viktigt att de får arbetsro och att vi får en fungerande styrelse som samarbetar väl med generaldirektören och att medarbetarna fortsätter att göra ett bra jobb, säger Hillevi Engström.