Pensioner, skola och skatter i Löfvens sommartal

1:57 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill skrota PPM, premiepensionssystemet. Det sa han i sitt sommartal i Vasaparken i dag.

– Det är många nu som öppnar det orange kuvertet och tänker ungefär som komikern Anders Westin sa: "Ja, här öppnar man det orange kuverten och titta, jag har fått en ny portkod." Det håller inte! Och det är dags att erkänna att PPM har blivit en väldigt dyr flopp. Det är dags att lägga ner PPM, vi håller med, sa Stefan Löfven.

Han talade om den senaste tidens kritik mot premiepensionssystemet och lovade att arbeta inom pensionsgruppen, som Socialdemokraterna ingår i tillsammans med de borgerliga partierna, för att PPM ska försvinna.

I sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm i dag liknade också Stefan Löfven statsminister Fredrik Reinfeldt vid Karlsson på taket.

– Varje problem, varje tid – lösningen är densamma: skattesänkning. Kan inte någon berätta för Reinfeldt på taket att kuckelimuckmedicinen inte fungerar.

Men i nästa stycke underströk Stefan Löfven ytterligare en gång att han inte tänker riva upp ett femte jobbskatteavdrag – stoppet står vid ett sjätte.

Stefan Löfven talade också om problemen i skolan. Han såg valrörelsen framför sig och hoppades på ett budskap från nästa års studenter. 

– Det var roligt att läsa på ett av flaken, där stod det: ”Se upp Jan Björklund för nu är det vi som ska rösta”.

Socialdemokraterna gjorde också ett utspel i dag om att kommuner ska kunna stoppa överetablering av skolor.

– Vi har en sexpartiuppgörelse mellan regeringsalliansen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna om de här frågorna. Jag utgår från att den överenskommelsen ligger fast. Det Stefan Löfven presenterar i dag är ingenting nytt, det är gammal skåpmat, kommenterar utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Men Stefan Löfven håller inte med.

– Det finns en del principer vi var överens om i friskolekommittén – den gick inte lika långt. Det vi inte var överens om var att vi ville att kommuner och stat ska ha ansvar för att förhindra överetablering. De vill ha kvar möjligheten för skolor att gå i konkurs, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.