"Tullen bör få rätt att alkotesta förare"

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt vill att tullen ska få rätt att alkoholtesta förare som kör av färjorna. Förslaget kommer att finnas med i slutbetänkandet som alkoholutredningen lämnar i mitten av mars.

Förslaget syftar framförallt till att stoppa berusade lastbilschaufförer, säger Kent Härstedt.

– Vi vill att regeringen ska gå vidare med ett förslag kring att bemyndiga tullen att gå vidare med rätten att kräva utandningsprov på förare som kör av färjor som anländer i svenska hamnar, säger han.

Är det främst yrkestrafik ni tänker på här?

– Det är väl det som de flesta har på näthinnan men det här är ju ett bredare bemyndigande, så känner de spritdofter när de kontrollerar något fordon så har de rätt att göra det i så fall såväl vad det gäller privat personer som när det gäller yrkestrafik.

Är det här ett stort problem idag, med berusade förare som lämnar färjorna?

– Det är ett problem och bara den tragedi som inträffade förra året då en hel familj kördes ihjäl nere i Skåne av en berusad chaufför som hade druckit på färjan, bara det är skkäl nog att gå fram med ett sådant här förslag, tycker vi.

Vad säger tullen om det här?

– Det återstår att se, men vi har såväl åklagare som tullare med i vår expert- och sakkunniggrupp som tycker att det här är ett bra förslag.

Fängelse efter dödskörning
I oktober dödades fem personer när en ungersk lastbilschaufför vände på motorvägen och körde mot trafiken. Han hade precis anlänt med färjan till Trelleborg och hade två promille alkohol i blodet.

Han dömdes till fyra års fängelse i tingsrätten. Det finns flera fall där berusade lastbilschaufförer har råkat ut för olyckor eller stoppats av polis när de kört av olika färjor.

Lagskärpningar väntas
I dag måste polisen komma och göra alkotest om nykterheten ska kontrolleras på dem som kör av färjorna. Om tullen fick rätt att göra alkotest istället skulle fler kunna kontrolleras, anser utredarna.

Förslaget till regeringen kommer i alkoholutredningens slutbetänkande som lämnas den 15 mars. Det är redan känt att utredningen föreslår en sänkning av spritskatten med 40 procent och flera lagskärpningar väntas mot smuggling och langning. Men slutbetänkandet kommer även att innehålla förslag som syftar till att minska drickandet och alkoholens skadeverkningar, säger Kent Härstedt.

– Det kommer att bli ett brett förslag som innehåller såväl skattefrågor som folkhälsopaket som insatser när det gäller alkohol och trafik och vad det gäller preventiva insatser. Så det är ett brett paket vi presenterar den 15 mars, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se