Dyrare tv när kabelnätet släcks ner

1:42 min

I februari kommer det nuvarande kabelnätet etappvis att stänga ner för att helt ersättas av det nya fibernätet. Efter det krävs att allmännyttans hyresgäster har införskaffat en så kallad IPTV-box för att de ska kunna titta på tv. I dag ingår kabel-tv i hyran men det är det också slut med.

- Jag tycker att det är att gå tillbaka, för det finns människor som inte kommer att ha råd med någon box över huvud taget, säger hyresgäst Annika Abrahamsson. Arbetslösa, sjukskrivna och andra - det finns ju den kategorin också.

Under hösten kommer IPTV-boxen att vara subventionerad med 700 kronor, men det går inte att säga exakt vad en box med så kallat basutbud kommer att kosta. Göran Leander är projektledare för framtidens bredband inom allmännyttan.
- Man släpper in olika aktörer som får erbjuda sina tjänster och tävla om kunderna. Då kommer det att finnas boxar från alltifrån noll kronor om man bilder sig för ett abonnemang, till kanske tre tusen kronor om man inte gör det, säger Leander.

Det innebär att den som inte vill teckna något abonnemang och alltså bara får SVT och TV4 kan få en engångskostnad på omkring tusen kronor. Det gamla kabel-tv-avtalet med Com hem går ut under nästa år och kommer inte att förnyas. Och det är något som hyresgästen Annika Abrahamsson är kritisk till.
- Det hade varit bättre att fasa ut kabelnätet över tid i stället för att bara släcka ner det, säger hon.

Men enligt Göran Leander går det inte att ha två parallella avtal pågående samtidigt, det blir alldeles för dyrt. Dessutom krävs det att det nya nätet får många kunder för att konkurrensen mellan de olika leverantörerna av bredband och tv ska fungera.
Från allmännyttan inleds nu en omfattande informationskampanj.
- Det är jätteviktigt och det kommer vi på olika sätt att fortsätta med hela hösten, säger Leander.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se