Kalmar Län

IASPIS sätter länet på konstkartan

Statens internationella utbytesprogram för konstnärer, IASPIS, gör en unik satsning på ateljéer ute på landsbygden i samarbete med Kalmar konstmuseum. Anna Mlasowsky från Tyskland/USA jobbar med glas i Boda och hon har fått vara med om en hel del där i sommar...

I första omgången ingår tre projekt som genomförs i Borgholm, Kalmar och Emmaboda kommun. Kalmar Konstmuseum ser satsningen som ett erkännande från konstvärlden.

Under sommaren har en grupp amerikanska konstnärer varit i Dyestad på Öland och byggt en jordkällare, i ett samarbete med konst- och jordbrukskollektivet Kultivator. Jordkällaren ingår i ett projekt som syftar till att bevara gammal kunskap om hur vi odlar, förvarar vår mat och lever i och med naturen. I oktober flyttar Paran Pour, en konstnär född i Iran men numera bosatt i Wien, in på Lindöateljéerna i Kalmar.

Och just nu bor och arbetar Anna Mlasowsky från Tyskland/USA i Boda Glasbruk. När hon kom för sex veckor sedan trodde hon att det skulle vara helt dött i den lilla bruksorten, men så var det inte riktigt:

– När det blir tyst här på kvällen så kommer de fram, alla väldigt spännade och kanske lite konstiga människor som bor här. En del av dem är folk som har jobbat på bruket förut. Det finns massa historier om folk som har blivit lite galna..., berättar Anna Mlasowsky.

Hon berättar att hon har varit med om sin mest magiska natt någonsin under sitt besök i Boda. En natt när hon fick komma hem till en av karaktärerna som bor här. Och Anna har varit med om mycket. Hon är född i Tyskland, utbildad i Danmark och bosatt i USA. Hon har dessutom arbetat runt om i hela världen med hjälp av olika stipendier.

– När man är på ett sådant här litet ställe som Boda, som inte ens har en affär så ligger skogen närmast att vara i. Och det är jättefint. Så jag har gjort ett projekt i skogen där jag har sprayat färg på spindelväv och sedan plockar jag upp dem på glasrutor som ska ställas ut i muséet, berättar Anna Mlasowsky, som utforskar glasets möjligheter utifrån tystnaden och ljud. Ljud som ju är vibrationer och ljud som hon kan uppleva som mycket stressande. Med hjälp av ljudvibrationer skapar hon mönster. Och vibrationer är ju något som spindelväven också förmedlar när bytet är fångat, fast då alldeles tyst.

För Emmaboda kommun och Glass Factory är Annas besök här ett steg mot nya sätt att arbeta med glas i det småländska glasriket. Anna utforskar nya tekniker genom sin konst. Och för Kalmar konstmuseum är IASPIS-satsningen ett erkännande.

– Att vi jobbar med samtidskonst och frågor som diskuteras i samhället. De ser oss, utifrån, och det ser ju även andra som ger oss medel då. Vi höjer vår status, säger Anneli Berglund, som är konstkonsulent.

Totalt omfattar projektet drygt 220 000 kronor varav IASPIS står för 111 000 kronor, Regionförbundet 80 000, Borgholms kommun 8 000, Kalmar kommun 15 000 och Emmaboda 10 000 kronor. Pengarna går till resor, uppehälle, produktion och besök runt om i regionen och också ett besök i en av Sveriges större städer. Anna Mlasowsky ska till exempel föreläsa på Konstfack i Stockholm under sin vistelse här.

I framtiden hoppas Anneli Berglund på Kalmar konstmuseum att fler kommuner i norra och södra länet också ska kunna bli involverade i arbetet med gästateljeer för konstnärer som kommer hit.