studio ett måndag 26 augusti

Syrien och vapeninspektörerna

12 min

FN:s vapeninspektörer har blivit beskjutna av prickskyttar i Damaskus. Enligt talespersoner från FN ska ingen person ha kommit till skada men en av bilarna i konvojen behöver bytas ut efter att ha blivit träffad av skott. Inspektörerna skulle undersöka om kemiska vapen använts under den gasattack som dödade hundratals människor i en förort utanför Damaskus i onsdags.
Hör Crister Åstot, doktor i analytisk kemi på FOI och folkrättsexperten Hans Corell om utvecklingen.

Inspektion leds av svensken Åke Sällström och ska bland annat ta reda på om kemiska vapen använts och i så fall vilka. De har dock inget mandat att ta reda på vem som ligger bakom attacken.
Hör Rolf Ekéus, Sveriges före detta ambassadör i USA och före detta chef för FN:s vapeninspektion i Irak, Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg om vad som händer om FN:s vapeninspektörer hittar spår av kemiska vapen och om man kan fastställa att det är al-Assadregimen som står bakom attacken.
Ryssland har varnat USA för att ge sig in i konflikten. Med anledning av detta höll Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov en presskonferens i eftermiddags. Hör Fjodor Lukjanov, chefredaktör Russia in Global Affairs.