VÄRMLAND

Lundsbergselever brändes med strykjärn

1:30 min

Styrelsen i stiftelsen Lundsbergs skola hade i kväll ett extrainkallat möte, efter att det framkommit att två pojkar skadats då de bränts med strykjärn i samband med nollning på internatskolan. Händelsen utreds som grov misshandel, men enligt mötets mening finns ingen grund för avstängning av elever.

Ulf Rehnmark, styrelseledamot, säger att styrelsen ser oerhört allvarligt på det inträffade.

– Dels är det ett klart brott mot vårt förbud mot nollningar. Men det är också en stor besvikelse över att vi har misslyckats med implementering av det regelverk och de trygghetsplaner som vi genomfört under de senaste ett och ett halvt åren, säger Ulf Rehnmark.

En misshandel som slutade med brännskador. Det blev resultatet för en 14-årig pojke efter en så kallad nollning som genomfördes på internatskolan Lundsberg i helgen. På måndagseftermiddagen kom uppgifter om att ytterligare en pojke misshandlats. Nio elever, samtliga födda 1995, är nu misstänkta för inblandning i misshandeln, som utreds av åklagare.

Skolan startade under måndagen också en egen utredning av det inträffade, och enligt Ulf Rehnmark har styrelsen under kvällen fått en bra bild av vad som inträffade i lördags.

– Det är en nollning som inte är tillåten enligt vårt regelverk som gick snett.

Och under kvällens styrelsemöte har frågan om avstängningar av elever varit uppe på bordet. Men styrelsen hänvisar till skollagen, och anser att det inte finns tillräcklig grund för att stänga av elever efter händelsen.

– Skollagen har ju vissa kriterier för att kunna stänga av elever, och vi kan inte se att vi har någon sådan grund, säger Ulf Rehnmark.

Under lördagskvällen inkom uppgifter till polisen om att en ung man förts till Karlskoga lasarett med brännskador som han fått under en misshandel. Det framkom att den unge mannen är elev på internatskolan Lundsberg och att han som nybliven elev utsatts för en så kallad ”nollning”.

– Ett gäng söker upp 14-åringen på elevhemmet och vill göra en nollning. De avvisas först av hemföreståndaren men sedan gör de ett nytt besök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen, till P4 Värmland.

Den skadade pojken fördes vidare till Universitetssjukhuset i Örebro. Hans skador bedöms som lindriga. 

– Vi har hållit två förhör. Dels med den drabbade, dels med den person som förestår elevhemmet, säger Tommy Lindh.

Har föreståndaren på elevhemmet bekräftat den version som den skadade har lämnat till er?

– Det kan jag inte kommentera i nuläget, säger Tommy Lindh, som heller inte vill säga vilka hur brännskadorna på den unge mannen uppkommit. Enligt uppgifter till TT ska dock eleven ha bränts med ett strykjärn.

Under måndagseftermiddagen bekräftade polisen att ytterligare en pojke misshandlats på skolan i helgen, även han med strykjärn.

– Från början var det en pojke, men när polis varit på plats på skolan under eftermiddagen och hållit vittnesförhör, så framgick det att det var ytterligare en, säger polisens pressinformatör Tommy Sjöberg.

Den andre pojken har inte behövt uppsöka sjukhus.

Sammanlagt nio personer är i nuläget misstänkta för inblandning i brottet. Båda händelserna rubriceras som grov misshandel.

– Förhör med flera kommer att äga rum redan idag (läs: måndag, red. anm.), uppger Tommy Lindh.

På Lundsbergs hemsida har skolans styrelse lagt ut ett pressmeddelande där det står:

"Som framgått av ett pressmeddelande, utreder polismyndigheten i Värmland en incident i helgen vid Lundsbergs skola.
Styrelsen för Lundsbergs skola ser mycket allvarligt på det inträffade och har tillsatt en egen utredning för att bringa full klarhet i händelseförloppet. Skolan har en nolltolerans när det gäller diskriminering, trakasserier och kränkande behandlingar."

Lundsberg har tidigare haft stora problem med pennalism. Skolan har hotats med vite om säkerheten och tryggheten för eleverna inte förbättras.

Så sent som i våras bedömde Skolinspektionen att så hade skett och avslutade sin tillsyn. Nu ska Skolinspektionen göra en ny granskning och planerar att besöka skolan redan den här veckan.

– Vi hade ju innerligt hoppats att den här typen av systematiska invigningsriter och kränkande behandling var historia, säger Peter Ekborg, avdelningschef vid Skolinspektionen.

Ekot och P4 Värmland