"Allt närmare ett militärt angrepp"

2:40 min

Flera länder öppnar nu för ett militärt angrepp mot Syrien.

– Att döma av tongångarna från framför allt USA och de två andra västliga nyckelaktörerna, Storbritannien och Frankrike, rör vi oss allt närmare ett militärt angrepp. Vi hör allt mindre tvivel att den syriska regimen verkligen är skyldig till den förmodade gasattacken, säger Agneta Ramberg, Ekots utrikeskommentator.

När skulle ett eventuellt angrepp kunna ske?
– Snart, men inte förrän inspektörerna, som söker spår efter förra veckans misstänkta gasattack, gjort det de kan. Uppgifter i brittiska medier säger att Storbritanniens premiärminister, David Cameron, vill att det ska ske inom en eller två veckor. Meningen är att det ska ses som ett direkt gensvar, ett straff.

Hur skulle en sådan attack se ut?
– Det som diskuteras är kryssningsmissiler från fartyg i Medelhavet mot specifika mål, till exempel militära baser. Men det finns en rad militära alternativ ...

I eftermiddag ska Ryssland hålla en presskonferens. Vad kan man tänka sig ska komma för besked?
– Ryssland är ju syriska regimens tyngsta internationella allierade och har skyddat regimen ett antal gånger i FN:s säkerhetsråd. Ryssland har varnat för förhastade slutsatser, innan inspektionen är klar. Om ett militärt angrepp kommer på tal i FN:s säkerhetsråd kommer troligtvis ett ryskt veto.

Men västmakterna: USA, Frankrike och Storbritannien har redan bäddat för att det skulle vara motiverat att gå förbi säkerhetsrådet, med hänvisning till humanitär rätt eller internationell lag om kemiska stridsmedel.