FN-inspektörer är nu framme och samlar bevis

2:22 min

FN-inspektörer är nu inne i Muadamiya, en av de Damaskusförorter där den misstänkta kemvapenattacken ska ha ägt rum, uppger aktivister för Reuters.

FN:s inspektörer i Damaskus, En konvoj med sex FN-bilar, tvingades tillfälligt avbryta undersökningen, när de blev beskjutna av prickskyttar under måndagen.

De var på väg mot Damaskus östra förorter för att söka spår efter förra veckans misstänkta gasattack mot civilbefolkningen.

Området inspektörerna nu befinner sig i kontrolleras av regimlojala styrkor, uppger Reuters.

Regimen i Damaskus anklagar samtidigt i statlig tv rebellerna för att ha beskjutit FN-inspektörerna, enligt Reuters.

Ingen uppges ha skadats vid attacken, men bilen förstördes och ersattes.

Inspektörerna intervjuar offer för attacken samt tar prover i området och hänvisar till en läkare som befinner sig i ett område som kontrolleras av oppositionella.

Tidigare i dag rapporteras allt fler länder överväga en militär intervention i Syrien – utan att invänta FN:s godkännande.

Mycket kommer att hänga på vilka bevis FN inspektörerna kommer att finna.

– Kan man få tillgång till de här människorna som är drabbade så finns det goda förhoppningar att man kan verifiera den här exponeringen, säger FOI-forskaren Yvonne Nygren.

Det var i onsdags i förra veckan som bilderna från Damaskusförorten Ghouta nådde omvärlden. Hundratals människor hade dött i vad som förmodas vara en gasattack. Många av de döda var små barn.

I går fick FN:s vapeninspektörer ja på sitt krav om att få besöka Ghouta. Experterna var redan i Syrien för att undersöka andra möjliga platser där man misstänekr att kemiska stridsvapen anänts.

Men USA och andra västländer menar att det redan är för sent för experterna att finna spår efter den misstänkta attacken. Men det menar Yvonne Nygren är fel det går att finna spår från nervgaser ,och inspektörerna vet exakt vart de ska leta efter spåren.

– Man kommer förmodligen att försöka få tillgång till prover från de drabbade människor. Det är från de människor som fortfarande lever, men som har uppvisat symptom på den här förgiftningen, säger hon.

Det kan även gå att finna spår i vatten och i viss mån även växter. Men där försvinner substanserna snabbare. Det som blir kvar är så kallade markörer, ämnen som bildas av att de farliga gaserna funnits i området. Och i blodet går det att spåra ganska lång tid efter en eventuell attack.

– Man kan ta blodprov på en människa upp till några månader efter en exponering, säger Nygren.

Det kan även gå att fastsälla om gasen är tillverkad av en expert eller om det är ett hemmakok. Men närmare än så kan vara svårt menar Yvonne Nygren.

– Vissa indikationer på var den kommer ifrån kan man få, men att göra en absolut bestämniong av det är väldigt svårt, säger hon.

Många kommer noga att följa vad inspektörerna kommer fram till då allt fler länder överväger en intervention utan FN-stöd.

Turkiets utrikesminister säger att runt 36 länder för närvarande diskuterar ett sådant alternativ. Storbritannien är ett av länderna som öppnar för ett ingripande utan stöd från FN.