Ungdomar på sociala medier dricker mer

1:48 min

Tonåringar som är datorspelsfreaks super mindre än andra - medan ungdomar som hänger mycket på facebook och sociala medier dricker mer. Det visart ny forskning från Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Det finns en stark koppling mellan konsumtion av alkohol och flitig användning av sociala medier, det visar en ny studie som Centrum för klinisk forskning i Västerås har gjort bland ett antal ungdomar i åldern 13 och 15 år.

Däremot dricker ungdomar som spelar datorspel mindre alkohol än andra ungdomar i Västmanland.

– Bland de som spelar datorspel har vi sett en klar sänkning av alkoholkonsumtionen jämfört med andra ungdomar, säger Kent Nilsson som är professor vid centrum för klinisk forskning i Västerås.

Vad beror det på?

– Det är svårt att vara med i en grupp och vara på fyllan om man ska vinna över andra, koncentrationen och reaktionstiden försämras ju drastiskt med alkohol eller droger i blodet, säger Kent Nilsson.

De som tillbringar mycket tid på sociala medier dricker däremot mer, enligt studien, där man följt ungdomar som är 13 och 15 år gamla. En liknande studie med 17-åringar visar samma sak. 

– De som facebookar eller är med på andra sociala forum i den här åldersgruppen ser vi en stark koppling, de som är ute på sociala medier dricker mer. Jag tror att det är kopplat till att man är en social person. Man är ute och rör sig mycket, då kanske man dricker mycket också. Sedan fortsätter man vara en en social person när man sitter på sin kammare, säger Kent Nilsson.

– Men vi vet inte. Det här är alldeles nya fynd. Jag tror inte det finns beskrivet i litteraturen tidigare.