Ryssland varnar för väpnad attack mot Syrien

1:32 min

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnade i dag för följderna av en väpnad attack mot Syrien.

Samtidigt uttryckte han återigen tvivel om att den misstänkta gasattacken tidigare i veckan var den syriska regimens verk.

– Vi uppmanar alla att agera ansvarsfullt och inte upprepa tidigare misstag, säger Sergej Lavrov, och betonar att ett militärt angrepp utan stöd från FN:s säkerhetsråd är ett brott mot internationell rätt.

Dagens snabbinkallade presskonferens i Moskva kom som ett svar på den senaste tidens tal i bland annat USA, Storbritannien och Frankrike om ett möjligt väpnat anfall mot Syrien – efter den misstänkta gasattacken förra veckan där flera hundra människor ska ha dött.

Utrikesminister Sergej Lavrov sa att han inte förstod sig på västvärldens motiv och hänvisade till följderna som tidigare militära angrepp, mot till exempel Irak och Libyen, har lett till.

– Inte något fall av inblandning utifrån har lett till att säkerheten förbättrats och att läget stabiliserats, säger Lavrov.

Ryssland är den syriska regimens viktigaste allierade i världen, och man har flera gånger stoppat resolutioner i FN:s säkerhetsråd som varit inriktade på den syriska ledningen.

I dag upprepade Lavrov de tvivel som redan tidigare hörts från rysk sida om att den misstänkta gasattacken verkligen var regimens verk. Mer tyder på att det handlar om ett anfall utfört av den syriska oppositionen, sa Lavrov.

På frågan om hur Ryssland kommer agera vid ett eventuellt internationellt angrepp sa Sergej Lavrov att han aldrig svarar på om-frågor – men att Ryssland inte tänker kriga med någon.