Man friad för nazist-tatuering

1:34 min

En man som åtalats för att en tatuering på hans arm ansågs vara hets mot folkgrupp har friats av tingsrätten. Tatueringen visar symbolen för det nazistiska SS under Hitler-tiden.

Det var inte hets mot folkgrupp när en man visade en SS-tatuering som förknippas med nazismen när han var på väg mot en demonstration i Göteborg tidigare i år. Själv menar han att tatueringen i själva verket är gamla runtecken för styrka och seger.

Göteborgs tingsrätt förknippar tatueringen med nazism, men säger också att  det inte är olagligt i sig att bara bära typen av tatueringar synliga för andra under en kortare tid - i det här fallet en promenad på 400 meter.

För att det ska vara olagligt krävs det till någon mer omständighet. Åklagaren menade att den omständigheten var att mannen bar på en svensk flagga. Men det håller inte tingsrätten med om som också påpekar att mannen kavlade ner ärmarna så att tatueringen inte syntes under själva demonstrationen och att det spelar en roll.

Inne på en tatueringsstudio i Luleå jobbar Thomas. Han skulle aldrig tatuera något som han själv uppfattar som till exempel nazistiskt eller moraliskt tveksamt.

– Det behöver inte bara vara en nazistisk symbol utan det kan vara på grund av estetiska skäl, säger han.

Det är väl ditt konstverk i slutändan?
– Det är ju det. Det är ju min konst och det är lika viktigt att kunden är nöjd som att jag är nöjd med det jag gör.

Men det är komplicerat för symboler kidnappas av politiska grupperingar, tycker han. Till exempel runan som han har tatuerad på fingret som han har trots att han själv inte är politiskt intresserad. 

– Jag kan tycka att det är dags att ta tillbaka våra symboler och nyttja använda dem på ett vettigt och korrekt sätt istället. Och vörda deras ursprung.

Så du är inte politisk aktiv med tanke på din tatuering då?
– Absolut inte. Ska jag vara ärlig så är jag ganska ointresserad av politik. Tatueringen är väl mer för att vörda mitt ursprung och försöka omfamna den skandinaviska mytologin på samma sätt som jag är intresserad av andra kulturers mytologi.