KRONOBERG

Familj med sjukt barn riskerar utvisning

1:30 min

En familj från Kosovo med en tvååring som vårdas för en dödlig sjukdom riskerar utvisning. Familjen har flera gånger fått avslag på sin ansökan om upphållstillstånd och har nu fått en tillfällig respit om några månader.

– För det första är det ju omöjligt att veta om pojken kommer att klara att transporteras tillbaka till Kosovo i den situation som han är i nu, för det andra vet vi ju inget om den vård han kan få i Kosovo om han kommer tillbaka dit, säger Elisabeth Ask Lundberg som är familjens advokat.

Tvåårige Riad är född med vattenskalle och ryggmärgsbråck och kom med sin mamma och två systrar till Sverige för drygt ett år sedan. Sedan dess har hans tillstånd försämrats och det har tillkommit en hjärnskada. Enligt ett läkarutlåtande har neurokirurger i Lund gjort bedömningen att han inte kommer att överleva. Den vård han får, dygnet runt, handlar om palliativ vård - vård i livets slutskede.

Trots det har Migrationsverket och Migrationsdomstolen sagt nej till uppehållstillstånd. Elisabeth Ask Lundgren är mycket kritisk.

– Han är så svårt sjuk att jag anser att det inte är värdigt att avvisa en pojke i det tillståndet.

Men en liten dörr har ändå öppnat sig för familjen. I slutet på förra veckan kom ett beslut om att utvisningen skjuts upp till februari - och samtidigt aviserade man att man kanske kan tänka sig att ge ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– Det gör ju att familjen får en respit, de behöver inte oroa sig för att bli avvisade här och nu.