Tonen från USA mot Syrien hårdnar

1:46 min

Tonen från USA mot Syrien hårdnar nu ytterligare. Utrikesministern John Kerry säger på en presskonferens i kväll att USA vet att kemiska vapen användes i attacken utanför Damaskus i onsdags och antyder att det är Assadregimen som ligger bakom.

Kerry säger också att diskussioner om hur omvärlden nu ska agera pågår.

”Det som har hänt är verkligt och de som säger att bilderna vi sett på hela familjer, döda i sina sängar utan några synliga skador är falska, måste kontrollera sin moraliska kompass”, säger Utrikesminister John Kerry i det tydligaste uttalandet hittills från USAs sida om vad de vet om attacken i Syrien i onsdags.

Han säger att USA vet att det rör sig om en kemvapenattack baserat på antalet döda, skadorna på offren, vittnesmål från fristående organisationer som Läkare utan gränser, och sunt förnuft. John Kerry säger också att USA har mer information om attacken som de kommer offentliggöra de kommande dagarna.

Även om han inte säger rakt ut att de anser att det är den syriska regimen som ligger bakom attacken så antyder Kerry det när han säger att de vet att Bashar al Assad har tillgång till kemvapen och att han varit fast besluten att vinna över området där attacken ägde rum från oppositionsstyrkorna.

President Obama har tidigare sagt att användet av kemvapen är en röd linje som om den överträds måste få konsekvenser från USA:ss sida. Men Utrikesminister John Kerry gav inget besked hur USA tänker agera nu, men sa att samtal pågår med flera olika länder om nästa steg.