Jönköping

Undersköterskor avlastar sjuksköterskor

1:22 min

I framtiden ska undersköterskor i hemtjänsten i Jönköpings kommun få göra mer av de uppgifter som sjuksköterskorna gör idag. .

Kommunen vill genomföra en omfattande vidareutbildning för att kunna delegera fler uppgifter till undersköterskorna.

– Det är ju till exempel att ge medicin i tablettform men också att ge sprutor, insulin eller andra sprutor, säger Marianne Lillieberg som är funktionschef för hälso- och sjukvården i socialtjänsten i Jönköpings kommun.

– Det kan också vara att utföra träningar på delegering av sjukgymnast eller arbetsterapeut.

 Hittills har undersköterskor i Jönköpings kommun kunnat utföra vissa enklare uppgifter på delegering, till exempel att ge viss medicin och ge ögondroppar. Men efter att hemsjukvården fick en och samma huvudman vid årsskiftet, kommunerna, så vill Jönköpings kommun kunna delegera fler uppgifter till undersköterskorna. Bland annat att ge sprutor.

Färre i hemmet

Men det kräver en ganska omfattande utbildningsinsats. Enligt Marianne Lillieberg är syftet att minska antalet personer som besöker dom äldre och sjuka.

– Fördelen är att det inte blir så många olika personer som är i hemmet, utan det det blir en kontinuitet hemma hos den enskilde.

Det här låter som en ganska stor utbildningsinsats...

– Ja, det är en förändring som är viktigt att den sker under ordnade former. Det är inte bara att utbilda utan vi måste få hela det här konceptet att fungera så att ansvarsbiten kring att utföra hälso- och sjukvårdsdelen också fungerar.