Delade meningar om skiffergas i Nederländerna

2:22 min

Miljöbov eller möjlighet? Åsikterna går starkt isär om skiffergas. I USA har storskalig utvinning av skiffergas inneburit sänkta energikostnader, men i Europa är det många som protesterar mot riskerna med den här tekniken. Vår korrespondent har besökt Boxtel i Nederländerna.

– Jag bor nära här, och det är ett mycket vackert område. Landskapet kommer att bli förstört och vattnet blir kontaminerat, så jag gillar det inte, säger Boxtel-bon Piet Rombouts.

I dag är här ett grönt öppet fält med en skogsdunge i bakgrunden, men så småningom kan här finnas ett stort antal 35 meter höga borrtorn. Dessutom hundratals, eller kanske tusentals, lastbilar som far runt med vatten i tankarna. För det går åt miljontals liter vatten i den här processen för att försöka få upp skiffergas från gömmor kilometervis under markytan.

– Människorna pratar mycket om det, för de är väldigt rädda för de olyckor som kan ske, säger norska Gunvor Asbjörnssen, som är bofast i Boxtel sedan många år.

Det här är en av tre platser i Nederländerna där brittiska bolaget Cuadrilla vill provborra efter skiffergas. I går sa nederländske ekonomi-ministern, Henk Kamp, att landet bör tillåta utvinning av skiffergas, om det går att göra på ett ansvarsfullt sätt.

I USA pratar man om en skiffergasrevolution på senare år, som bland annat har gjort att gas där är fyra gånger billigare än i Europa. Många vill nu se en satsning på europeisk skiffergas, däribland den brittiske premiärministern David Cameron och EU-kommissionens högsta tjänsteman för energifrågor; Philip Lowe.

Polen är det EU-land som bedöms ha störst tillgång till skiffergas. Här i Nederländerna ser man skiffergas som en möjlig kompensation när landets stora naturgastillgångar snart börjar tryta. Men det finns alltså många som är oroliga för vad skiffergasborrning kan föra med sig; inte minst jordbävningar och förgiftat grundvatten.

I Sussex i Storbritannien blev över 30 personer arresterade i förra veckan i samband med demonstrationer mot den provborrning som pågår där.

Här i Boxtel säger Geert Ritsema på miljöorganisationen Mileu Defensie sig ha bra stöd i kampanjen för ett skiffergasfritt Nederländerna.

– Vi har vattenföretagen på vår sida, vi har till och med ölbryggerier på vår sida. Vad är viktigare för människor är öl? Så jag tror att vi har en bra chans att vinna den här kampanjen, säger han.