Sörmland

Piloter på Ryanair startar anonymt nätverk

1:38 min

Ryanairs piloter har tröttnat. Nu bildar de ett anonymt nätverk där man driver fackliga frågor. Ett anonymt medlemskap eftersom den som engagerar sig riskerar att bli av med sitt uppdrag. Men nyhetsrapporteringen om flygbolaget Ryanairs tuffa personalpolitik verkar inte påverka resenärernas val av flygbolag.

– Plånboken talar sitt språk men man går en moralisk balansgång som känns knepig, säger Eva Sundsgård som ska flyga till Warszawa.

Och resenären Ove Mannerström hymlar inte med vad som är avgörande för honom:

– Det är priset. Så är det i hela samhället.

Ryanair är Europas största lågprisbolag med cirka 3.000 piloter. Ett företag som under många år fått kritik internt för arbetsförhållanden och personalpolitik. Ekot har träffat en av piloterna som berättar anonymt, hans berättelse är inläst av annan.

– Jag var med och startade RPG, Ryanair Pilot Group, det var i höstas då vi piloter fick nog. I dag har vi en anonym mailinglista på minst 1 500 medlemmar, 50 procent av de piloter som flyger för Ryanair. Vi har en jourtjänst på RPG där det hela tiden finns en person redo att radera medlemslistan vid behov.

Ryanairs piloter har kritiserat företaget för att de flyger för långa pass, att de aldrig vet hur länge de ska vara stationerade på sin bas, att de bor i ett land och skattar i ett annat, att man är rädd att förlora jobbet om man är sjuk. Frågor som det nu röstas om i nätverket och som de senare kommer att driva gentemot arbetsgivaren, fortfarande anonymt via brev med avsändaren "RPG" eller via juridiska ombud.

– Maxtiden för en flygning är 12 timmar. Vid en försening beslöt kaptenen att förlänga till 14 timmar. Flyger man långa pass förlorar man i skärpa och uppmärksamhet, man blir utmattad och gör lättare fel. Ansvaret är stort, det är tufft att sitta på spänn 14 timmar i cockpit, berättar en annan pilot.

– Ryanairs ledning kallar vårt nätverk för "anonyma internet-troll". Ryanair lyckades också stänga ner vår Facebook- och Twittersida. I dag har de öppnats igen. Det tunga är att man inte känner någon trygghet och säkerhet i sitt arbete, att de kör med skrämseltaktik.

Anders Kjellgren är kontaktperson för de piloter från Ryanair som vill vara anslutna till Svensk Pilotförening.

– De föredrar att vara anonyma utåt sett, det är egentligen bara jag som kontaktman som har dessa namn, säger han.

Hur tänker du som huvudman på svensk pilotförening att man ska agera på det här sättet med sina medlemmar?

– Ur ett fackligt perspektiv så är det ju helt förkastligt att man år 2013 måste hålla sig anonym när det faktiskt är en rättighet i svensk lagstiftning att kunna organisera sig, alltså vara medlem i ett fackförbund.

Hur ser du på deras ledning?

– Medeltida företagsstruktur som ju har skrämt anlitade och anställda till tystnad. Det är ett tyranniskt skräckvälde och det är så företaget drivs. Man hotar med att helt enkelt säga upp eller avpollettera dem om man uttalar sig då förlorar man alltså sin tjänst.