Lundsbergselever skickas hem

4:41 min

I går kväll hade Lundsbergs styrelse ett extrainkallat krismöte, med anledning av att två elever brännskadats med strykjärn under en nollning i helgen. Åtta elever skickas nu hem. Utbildningsminister Jan Björklund reagerar starkt på händelsen.

– Jag reagerade med förtvivlan och förskräckelse när jag fick reda på vad som hänt. Under lång tid har vi arbetat med att försöka skapa trygghet. Det arbetet har pågått sedan Skolinspektionen gjorde sin granskning, säger Ulf Rehnmark, som sitter i Lundsbergs styrelse.

Polisen utreder det som hänt som grov misshandel. Samtidigt pågår också skolmyndigheternas granskning. Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har personer på plats på skolan i dag.

Skolan har tidigare fått hård kritik från Skolinspektionen. Så sent som i höstas konstaterade man att misshandel, maktlekar och hot fortfarande hörde till traditionerna.

– Vi har haft utbildningar för våra elever där vi har diskuterat värdegrunder. Vi gjorde en enkät bland eleverna och vi fick godkänt i våras av Skolinspektionen. Godkännandet baserades på att vi hade kommit långt. Vi scorade väldigt högt och var nästan bäst i landet, säger Ulf Rehnmark.

Hur förklarar du att detta ändå händer?
– Det här är individer som det har slagit slint hos och det är svårt att råda över enskilda individer. De är djupt ångerfulla och mår inte särskilt bra. Vi har diskuterat hur vi ska hjälpa dem.

Nollning hör ihop med terminsstarten och det fanns massor med vuxna på skolan. Hur kunde ni inte se?
– Det är det vi måste titta på. Vi har ett tydligt regelverk där nollning förbjuds, men det har ändå skett.

Har ni för dålig koll?
– Ja, det kan man säga. Det var för dålig koll.

Nio ungdomar anses ligga bakom den grymma nollningen. Åtta skickas hem och den nionde förs det diskussioner med. Anledningen till att de skickas hem är att ge de två misshandlade lugn och ro.

Styrelsen diskuterade i går om de kunde stänga av eleverna, men kom fram till att det inte går.
– Skollagen tillåter inte det, säger Ulf Rehnmark.

Efter samtal med föräldrarna så har skolan bestämt att eleverna i dag åker hem.

Kan du garantera att något sånt här inte händer igen?
– Garantier kan man inte ge, men jag skulle bli förvånad om någon av eleverna tappar omdömet och gör något sådan här igen.

På regeringsnivå har utbildningsminister Jan Björklund reagerat över händelsen på Lundsbergs skola.

– Om uppgifterna är riktiga så är det mycket allvarligt, säger utbildningsminister Jan Björklund om den uppmärksammade nollningen på Lundsberg.

Han avböjer att svara på frågan om hur många gånger en enskild skola ska kunna begå övertramp och bryta mot lagar och bestämmelser.

– Det är Skolinspektionen som gör granskningarna och jag ska lyssna mycket noga på deras slutsatser. Om Skolinspektionen landar i slutsatsen att tillståndet ska dras in, så kommer jag inte att tveka att fatta det beslutet.