USA redo att slå till mot Syrien

1:18 min

USA:s försvarsminister, Chuck Hagel, säger att underättelseuppgifter ganska tydligt visar att det var kemvapen som användes i en attack mot en förort i förra veckan och den syriska regeringen förmodligen ligger bakom attacken.

– Jag tror att vi kommer kunna dra slutsatsen, utifrån det material som samlats in, att det inte var rebellerna som använt kemvapen. Och vi kommer förmodligen att ha ganska bra uppgifter som visar att Syriens regering var ansvarig, säger han till BBC.

I Storbritannien har premiärminister David Cameron kallat till ett extra regeringsmöte i morgon efter samtal med Barack Obama.

Även ledamöterna i parlamentets underhus har kallats in för att diskutera vilka straffåtgärder som ska vidtas mot Syrien.

Ett extra regeringsmöte planeras till onsdagen och ledamöterna i parlamentets underhus har kallats tillbaka från semestern på grund av läget.

– President Obama och premiärminister Cameron är överens om att det måste bli en kraftfull reaktion från det internationella samfundet, säger William Hague.

Det finns ingen tvekan om att det var den syriska Assad-regimen som låg bakom nervgasattacken, enligt utrikesminister Hague.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel säger till BBC att landets militära styrkor har positionerat sig och är redo att agera mot Syrien.

Enligt honom är det "ganska tydligt" att kemvapen användes mot det syriska folket i förra veckan, men han sade också att mer information måste väntas in innan det kan fastslås definitivt.

David Cameron har avbrutit sin ledighet på grund av situationen i Syrien. Han har nu kallat till ett extra regeringsmöte i morgon.

Nic Clegg, ledaren för Liberaldemokraterna, det andra partiet i koalitionsregeringen, har ställt in en planerad resa till Afghanistan för att kunna vara med på mötet.

– Det finns ingen tvekan om att det är den syriska Assad-regimen som låg bakom nervgasattacken, säger utrikesminister Hague.

David Cameron ringde i går till den ryske presidenten Putin och förklarade den brittiska inställningen. Men president Putin fortsätter att stödja Assad: Det finns inga bevis för att det var regeringsstyrkor som låg bakom, sa Putin.

Syrienfrågan är nu också en politisk stridsfråga i Storbritannien. Douglas Alexander är talesman i utrikespolitiska frågor i oppositionspartiet Labour. Han kräver i dag att parlamentet måste kallas in för att diskutera alla eventuella militära insatser mot Syrien.

Utvecklingen i Syrien gör också att Storbritanniens utrikesminister William Hague skjuter upp sitt planerade Stockholmsbesök som skulle ha skett på onsdag och torsdag, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

TT