Unionen: Oklart kring lagstiftning

1:35 min

Piloter på flygbolaget Ryanair har bildat ett nätverk för att driva fackliga frågor som Ekot rapporterat om tidigare i morse. Unionens ordförande Cecilia Fahlberg kallar det hela tragiskt, men är inte förvånad.

Cecilia Fahlberg anser att det här är fråga där ansvariga politiker måste agera för att komma runt dom kryphål i lagen, som hon menar att framförallt Ryan Air utnyttjar.

– Det här måste man fundera på och då handlar det om vilka lagar gäller och vilkets lands domstolar det är som har att döma. Där finns det betydande oklarheter.

Facklig anslutning är en känslig fråga inom Ryanair. När brittiska Channel 4 nyligen rapporterade om bolaget sparkades den ende pilot som i inslaget ställde upp med namn.

Men bland resenärerna går åsikterna isär om hur viktig frågan om fackligt engagemang är. Så här säger Miriam Avilidad, Kim Elow som idag ska flyga med Ryan Air från Skavsta.

– Jag tror väl inte att det inte är så stor skillnad mot de andra bolagen. Men jag vet inte, jag bor inte i Sverige och för mig är det ganska så vanligt att arbetsgivare inte erkänner ett fack.

– Man är ju nervös från det att man står här, tills man har landat säkert.