Gripenaffären med Schweiz ett steg framåt

1:38 min

Försäljningen av 22 Gripenplan till Schweiz tog i dag ett viktigt politiskt steg framåt i det schweiziska parlamentet. Säkerhetsutskottet i det schweiziska parlamentets stora kammare, Nationalrådet, röstade ja till affären mellan Sverige och Schweiz. Men än är affären inte i hamn.

– Vi har fått de försäkringar i kontraktet som vi behöver och riskerna är hanterbara, säger ordföranden i det schweiziska parlamentets säkerhetsutskott, socialdemokraten Chantal Galladé.

Hon talar för den majoritet i utskottet som till slut röstade ja till Gripenköpet med 14 röster mot 9.

Därmed har mångmiljardaffären, värd drygt 22 miljarder kronor, mellan Sverige och Schweiz tagit ett viktigt politiskt steg framåt efter flera motgångar i våras.

Den schweiziska försvarsministern tvingades då av säkerhetsutskottet att förbättra kontraktet med Sverige på vissa punkter och han fick igenom vissa ändringar, även om han inte fick igenom alla sina krav.

Kritikerna hade bland annat krävt förbättrade garantier när det gäller vad som händer om Sverige till exempel inte levererar flygplanen i tid eller om de inte håller den kvalitet som utlovats.

Dessutom krävde de att Schweiz bara skulle godkänna en förskottsbetalning på 15 procent av den totala köpesumman. Sverige ville ha 67 procent i förskott, enligt Chantal Galladé.

Nu ska Schweiz istället betala 40 procent av den totala köpesumman i förskott.

För det liberala partiet FDP, som har en nyckelroll i frågan, var förändringarna tillräckliga för att nu rösta ja i utskottet.

– Vi är nöjda med de svar som vi har fått på våra frågor, säger Corina Eichenberger, talesperson i FDP:s parlamentsgrupp i säkerhetsfrågor.

Hon tror också att detta kommer betyda att partiet även röstar när parlamentets båda kamrar röstar om Gripenköpet.

Efter beslutet i dag ser det nu att bli ett ja till affären när den stora kammaren Nationalrat röstar om den om någon vecka.

Men därefter ska även parlamentets mindre kammare, Ständerat, rösta om köpet en gång till. Den lilla kammaren underkände tidigare i vår finansieringen av affären och båda kamrarna måste godkänna upplägget.

Men beslutet i dag ökar sannolikheten för ett politiskt ja från Schweiz sida till Gripenköpet. Men det hela kommer slutgiltigt avgöras av en folkomröstning nästa år, som väntas bli mycket jämn.

Motståndarna går då till val på att hävda att Schweiz överhuvudtaget inte behöver några nya stridsplan.