Skåne

Oppositionen: "30 öre räcker inte"

2:14 min

Den styrande femklövern gav i dag besked om att det blir en höjning av regionskatten med 30 öre från och med januari, en skattehöjning som ska ge ungefär 700 miljoner kronor extra till den skånska vården. Men varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet tror att skattehöjningen kommer räcka särskilt långt med tanke på de underskott som redan finns.

Socialdemokraterna har inte presenterat sitt budgetförslag än, men partiets föreslagna skattehöjning kommer att landa på minst 60 öre. Rikard Larsson är regionråd för (S):

– Jag tolkar det som att besparingarna som man nu genomför under 2013 kommer att fortsätta och det gör mig väldigt, väldigt orolig.

En annan som är orolig är Ystadbon Peter Hellblom, han litar inte på att pengarna kommer att användas till det som politikerna utlovar.

– Jag är mycket tveksam till att pengarna kommer hamna där de ska, säger han.

Men sjuksköterskan Anne-Maj Bondesson är desto positivare till dagens skattehöjning:

– Politikerna har fått krypa till korset, jag trodde aldrig det skulle gå så snabbt, men det är glädjande, säger hon.

Moderaten Pia Kinhult sa förra året att en skattehöjning var helt fel väg att gå i en lågkonjunktur. I dag gör hon en annan bedömning, och frågan är om det är ett sätt att möta den kraftiga opinion som finns för ökade resurser till vården inför det kommande valet

– Det är klart att vi vill satsa och möta de ökade behoven och naturligtvis har vi också lyssnat . Mina kollegor har besökt i princip alla kliniker och avdelningar och lyssnat in hur det verkligen ser ut. Vi vet att det är mycket ansträngt på sina håll och där måste vi göra åtgärder, säger Pia Kinhult.

Det är sjukhusen och framför allt Skånes universitetssjukhus, hälsovalet och psykiatrin som främst kommer att få del av pengarna, men detaljerna är ännu inte klara. Skattehöjningen innebär för en skåning med en månadslön på 25 000 kronor ungefär en femtiolapp extra i månaden.

Miljöpartiet och Folkpartiet har varit tydliga med att det behövs en skattehöjning för att hjälpa den hårt ansträngda vården, men i dag ville inte det miljöpartistiska regionrådet Anders Åkesson säga något om hur förhandlingarna varit mellan partierna:

– För min del är jag glad för skattehöjningen, men också för att hela femklövern är sammanhållen och kan driva politiken vidare i Region Skåne, säger Anders Åkesson.