Björklund beredd att stänga Lundsberg

1:11 min

Uppgiften om att två elever blivit brända med strykjärn under en nollning i på internatskolan Lundsberg i helgen har väckt starka reaktioner, bland annat från Utbildningsministern Jan Björklund. Nu är Skolinspektionen på plats och gör en utredning.

Det var under en nollning i helgen som två elever ska ha utsatts för grov misshandel. Enligt åklagaren i fallet så har äldre elever sagt till de yngre att lägga sig på golvet och sen lagt något som skulle ha varit ett kallt strykjärn snabbt på kroppen för att skrämmas. Men två personer blev ändå brända och utredningen ska nu ta reda på varför de hände och vem som gjorde det.

Det är nio elever som tros ligga bakom det hela och åtta av dem skickas nu hem från internatet för att ge de misshandlade eleverna lugn och ro.

Skolinspektionen är just nu på plats på skolan för att reda ut vad som har hänt.
– När vi får signaler om att någon elev har farit illa, kränkts eller skadats, så behöver vi ta reda på vad det är som har hänt för att ta ställning till om vi ska agera på något sätt, säger Skolinspektionens pressekreterare Carina Larsson.

Jan Björklund har också reagerat över kränkningarna.
– Det är väldigt allvarligt om uppgifterna är riktiga. Nu måste både polisen, Skolinspektionen och skolan själv naturligtvis gå till botten med de här uppgifterna, säger han.

Lundsberg har fått kritik av Skolinspektionen tidigare för andra kränkningar bland eleverna. Nu är de alltså där igen och gör en ny granskning och beroende på vad den kommer fram till så kan det bli konsekvenser menar Jan Björklund.
– Om Skolinspektionen kommer fram till att tillståndet ska dras in och skolan stängas, då kommer jag inte tveka att fatta det beslutet. Jag kommer lyssna på deras råd.