Stockholm spärras av inför Obamas besök

2:52 min

Redan nu under helgen kommer boende i Stockholm börja märka av polisens förberedande avspärrningsarbete inför president Obamas Sverigebesök nästa onsdag.

Säkerhetsapparaten runt den amerikanske presidenten är som väntat stor, där Sverige klassas som ett "högriskland" av den amerikanska säkerhetstjänsten.

Vid en första anblick kan nog många uppfatta Sverige som ett säkert land för internationella besökare. Det berättar Olle Wästberg, före detta svensk generalkonsul i New York. Men USA:s säkerhetstjänst som redan i ett par veckor varit på plats i Stockholm gör nog en annan bedömning, tror han.

– Då tittar de på vad som hänt. En självmordsbombning för några år sedan och två ledande politiker mördade. Och det gör nog att jag tror att Secret Service inte tycker att Sverige är ett särskilt säkert land, säger Olle Wästberg.

Han minns tydligt det stora säkerhetspådraget i USA när före detta statsminister Göran Persson, efter mordet på Anna Lindh, var på officiellt besök i New York.

– Så småningom när vi hade dumpat Persson på hotellet så frågade jag chefen för Secret Service om de alltid ställde upp på det där sättet för varenda gästande premiärminister. Då säger han "only for the risky countries", bara för de länder som är riskfyllda. Men Sverige? Undrade jag. Då tittade han bara i sina papper och sa "ja det är ju två mord, varav ett olöst", och då hamnar vi i den stora riskgruppen, berättar Olle Wästberg.

Säkerhetspådraget inför det första besöket i den svenska huvudstaden av en sittande amerikansk president är enormt. Det talas om runt 2 000 svenska poliser som kommer jobba i skift de två dagarna, och ett följe till Barack Obama på omkring 500 personer.

Men det finns skillnader i säkerhetsbedömningen nu jämfört med när tidigare president George Bush besökte EU-toppmötet i Göteborg. Bland annat att opinionen mot presidenten var större här då än nu, säger Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

– Det är ju rätt sällan som man i Sverige mobiliserar upp till 30 000 människor på gatorna i demonstrationer som ägde rum då i mitten på juni 2001, bland annat mot president Bush. Det tror jag inte vi får se även om vi naturligtvis kommer att få se demonstrationer mot Obama också, säger han.

Flera organisationer har nu fått tillstånd att demonstrera under besöket, enligt Stockholmspolisen.

Huvudansvaret för säkerheten ligger hos svensk polis, men efter 11 september-attackerna har den amerikanska säkerhetsapparaten runt presidenten växt. Och det finns en tveksamhet mot Sverige och landets öppenhet, en slags tafatthet, säger Hans Abrahamsson, ända sedan Olof Palme tog upp kampen mot amerikanerna.

När Hans Abrahamsson, som skrivit en bok om Bush-besöket 2001, frågat personer inom amerikansk säkerhetstjänst om deras syn på svensk polis har svaren låtit ungefär lika.

– Tror du verkligen vi lägger livet på vår överbefälhavare i händerna på en lokal sheriff? Och med det ville man naturligtvis säga att man inte släpper polisen i Sverige en millimeter gällande ansvaret för presidentens säkerhet. Och det kommer man inte göra nu heller, säger han.