Militärt angrepp mot Syrien kan försämra relationen mellan USA och Ryssland

2:02 min

En riktad, USA-ledd, attack mot Syrien kan leda till att Ryssland, tillsammans med Iran, ökar stödet till Assadregeringen. De redan dåliga relationer mellan Ryssland och USA riskerar att försämras ytterligare.

Den bedömningen gör Rysslandskännaren Andrew Kuchins, som bland annat leder forskningen om Ryssland vid CSIS, centrum för strategiska och internationella studier i Washington.

Syriens viktigaste allierade, Ryssland, har redan varnat för allvarliga konsekvenser om en USA-ledd koalition skulle attackera Syrien. Men ryssarna trappar inte omedelbart upp spänningen, säger Andrew Kuchins.

– Ryssarna kommer att föra en massa oväsen, men de gör ingenting som direkt eskalerar situationen, säger han.

Andrew Kuchins, som kommer instörtande med andan i halsen till ett möte på Center for Strategic and International Studies, där han är verksam, säger att relationen mellan USA och Ryssland är som att titta på en tågkrasch i slowmotion.

En usel personlig relation mellan presidenterna försvårar ytterligare möjligheterna till samarbete mellan länderna på många områden, tror Kuchins. Mest akut nu är – Syrien.

– Jag är rädd att det personliga förhållandet mellan Obama och Putin hindrar USA och Ryssland från att hitta lösningar i en rad frågor, men uppenbarligen är Syrien högst upp på listan just nu, säger han.

Frågan är om och hur en USA-ledd attack mot Assadregimen påverkar Rysslands förhållande till Syrien.

Kommer ryssarna till exempel att förse sin allierade med mer sofistikerade vapen?

– De har än så länge varit tveksamma till att förse Syrien luftvärnssystem S300, säger Andrew Kuchins.

Kuchins vågar inte uttala sig om det kommer att omprövas.

Han hoppas att den allvarliga situationen kan tvinga fram ett möte, i alla fall, mellan Obama och Putin på G20-mötet i St Petersburg. Men det tror inte Andrew Kuchins, snarare ökar att avståndet mellan länderna.

– Kanske kommer Moskva, tillsammans Teheran, öka stödet till Assadregimen i stället, säger han.