Läkare i Lund ska öva i simulatorer

Från och med i höst ska läkare i Lund sluta träna sig på patienterna. I stället ska läkare öva i bland annat virtual reality i det nya Skill-center som etableras på Universitetssjukhuset i Lund.

– Målet med träningscentrat är att det ska innebära en kompetensförhöjare för våra medarbetare, och att det i slutändan ska betyda komplikationer för patienterna, säger Ingemar Ihse, chefläkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Nu är Skill-centrat, träningscentrat för läkare och sjuksköterskor, en byggarbetsplats, men till hösten ska de avancerade dockorna och simulatorerna vara på plats.

– Man kan dela ett blodkärl och se hur det blöder, men det är inget blodkärl. Det är som att titta på en film, säger Ingemar Ihse.

Förutom dockor och djurdelar ska läkarna också träna sig i en virtuell verklighet. Tanken är att specialister från hela regionen ska träna upp sig inom vissa områden i Lund. I Malmö och Köpenhamn ska Skill-centra med andra inriktningar byggas upp.

Enligt Ingemar Ihse kan man på sikt tänka sig att läkarna likt piloter varje år måste träna och bli godkända för att till exempel få fortsätta operera.

– Man måste genomgå en kurs och ett test för att få fortsätta sitt jobb, säger han.