Artrospatienter får vänta länge på behandling

1:27 min

En stor del av de patienter som röntgas för att fastställa artros röntgas i onödan. Artros syns inte på röntgen förrän efter flera år och behandlingen dröjer onödigt länge.

Carina Thorstensson, sjukgymnast, docent på Sahlgrenska och ansvarig för BOA-registret arbetar för en bättre vård av artrospatienter.

– Om man inte kan få en diagnos förrän man genomgått en röntgenundersökning så kan det dröja tio till femton år om det vill sig illa, innan diagnosen ställs. Och det värsta som kan hända då är att om man inte har någon diagnos så får man inte heller någon behandling, säger hon.

Många människor kan alltså gå med besvär
från sina leder i tio till femton år utan att få någon adekvat behandling. Under den tiden hinner de försämras ganska mycket. Det kan vara så att man till och med drar på sig andra sjukdomar om man inte vågar röra på sig när det gör ont i lederna och man inte vet vad det är.

Artros innebär att brosket i leden tunnas ut eller nöts bort helt. Den bästa behandlingen är träning, det är bara i de fall där besvären är mycket svåra som operation behövs och före operation krävs en röntgenundersökning. Patienter med artros skickas oftast till artrosskolan för att få information om tillgängliga behandlingar och egenvårdstips, som sjukgymnastik och viktminskning.

– Ungefär 80 procent av alla de patienter som kommer till artrosskolan har redan blivit röntgade och den absoluta majoriteten av dem har också förändringar som syns på röntgen när de väl kommer till artrosskolan. Vilket vi tolkar som att väldigt många inte får artrosskola eller hänvisas till annan behandling förrän det syns på röntgen, säger Carina Thorstensson.