Hans Blix kritisk till att bomba i Syrien

1:22 min

Den förre vapeninspektören Hans Blix är starkt kritisk till eventuella planer på att bomba i Syrien.

Det säger han i en intervju med Sveriges Radios P1 morgon.

– Det är både betänkligt och beklagligt, det man syftar till är en sorts polisstraff-aktion som inte kommer att stoppa kriget, säger han.

Hans Blix anser att man istället borde sätta sig ner i säkerhetsrådet och enhälligt fördöma användandet av kemiska stridsmedel.

– Jag tror man skulle få med både Ryssland, Kina och även Iran på ett fördömande av användning av kemiska vapen. Kanske inte peka ut regimen om inte bevisen är helt glasklara, men ett fördömande tror jag på, säger han.

Men om man inte pekar ut regimen, vad skulle ett fördömande få för effekt?

- Även om man inte pekar ut, så får man till en enighet. Nu får man istället en djupare klyfta mellan USA på ena sidan och Ryssland och Kina på andra, säger Hans Blix.

Han anser att nästa steg efter ett gemensamt fördömande av användningen av kemiska stridsmedel är att ett enigt säkerhetsråd sätter sig ner och tvingar parterna i Syrien att förhandla om ett slut på kriget.

Bombningar kommer  inte att leda till något annat än en bestraffning, menar Hans Blix.

– Allt fler kommer istället se USA fortsätta Bush linje att agera världspolis, som inte bryr sig om eller frågar efter säkerhetsrådet alls, säger han till P1 Morgon.

Blix har tidigare kritiserat bland andra USA för agera för snabbt. I januari 2000 blev han ordförande för FN:s inspektionskommission Unmovic, som samma år började efterforska om Irak hade massförstöreslevapen, som USA och Storbritannien påstod.

Hans Blix och FN:s vapeninspektörer fann inga massförstörelsevapen under sina inspektioner hösten 2002 till vintern 2003.

Blix uppgifter kritiserades av USA och Bush-administrationen, som menade att Irak hade stora, mobila laboratorier för framställande av kemiska och biologiska stridsmedel och stora lager av sådana vapen; det antyddes även att Irak hade eller försökte framställa kärnvapen.

Hans Blix utsattes under den här tiden för mycket hård kritik, framför allt från de kretsar som var positiva till en invasion av Irak.

Några laboratorier eller lager relaterade till massförstörelsevapen hittades aldrig, vilket på många håll sågs som en upprättelse för Hans Blix efter den kritik som riktats mot hans arbete.

FN-inspektörerna  fortsätter idag sin undersökning som ska visa om och i så fall vilka kemiska stridsmedel som kan ha använts vid attacken mot en förort utanför Damaskus.