Minst 50 döda i nya attentat i Irak

1:49 min

I Irak har en serie attentat under morgonen krävt minst 50 dödsoffer, enligt Reuters. De flesta mål var shiamuslimska områden och dagens attacker spär på fruktan om ett sekteristiskt inbördeskrig.

Bilderna är få men talar sitt tydliga språk. Från en restaurang: utblåst inredning, på golvet röda pölar av blod, under möbler och bråte, livlösa kroppar.

 Liknande bilder från utomhusmarknader och parkeringsplatser där mängder av bilar sprängts till vrak. Gator har blivit till skrotupplag med gapande hål i husfasader.

Målen var människor på väg till sina jobb, restauranggäster som åt frukost och tidiga morgonshoppare i och omkring Bagdad.

Minst tio sprängladdningar detonerade, nästan samtidigt. De flesta i utställda bilar men minst två av attackerna ska ha utförts av självmordsbombare.

Det var shiamuslimskt dominerade områden som drabbades värst vilket spär på den redan stora oron för ett nytt sekteristiskt inbördeskrig som det 2006 och 2007, då tiotusentals irakier dödades och flera miljoner tvingades fly.

Ännu är det en bit kvar dit, men sedan början av året har närmare 4 000 dödats i attacker som kommit med allt tätare mellanrum.

För att bromsa den oroande utvecklingen har säkerhetsstyrkor de senaste veckorna slagit till mot vad man tror är terroristers träningsläger, högkvarter och provisoriska bombtillverknings platser. Flera hundra har gripits och tiotals har dödats.

Men frustrationen är stor. Den sunnimuslimska minoriteten är mycket missnöjd med den shiamuslimskt ledda regeringen och säkerhetsstyrkorna som de menar bara ser till shiamuslimernas bästa.

Frustrationen blir inte mindre av regeringens uppenbara handlingsförlamning där internt käbbel gjort att den inte mäktat med att klubba någon viktig lag eller reform på flera år. Lägg till det en korruption som genomsyrar samhället från toppolitiker till enkla tjänstemän och poliser. Det är svårt att se en snabb väg bort från frustationen och våldet.