Vi gör om, för att göra om, det vi gjorde om

Utvecklarna på Sveriges Radio är inne i en intensiv period där vi bygger om hela sverigesradio.se. Sida för sida görs om till följsam design. Målet med följsam design är att publiken skall få en lika bra upplevelse vare sig de använder mobiltelefon, platta eller dator. Vi måste återigen göra om hela webbplatsen från grunden. Det är bara ett år sedan vi blev klara med förra ombyggnaden

Det finns tydliga likheter med mellan webbutveckling och myten om Sisyfos. Kung Sisyfos blev straffad av gudarna. Han är dömd att för evigt rulla ett stenblock uppför en kulle. Varje gång han når toppen så slinter han och stenblocket rullar ned i avgrunden. Han tvingas börja om från början igen. Det kan tyckas vara ett fasansfullt straff. Ett arbete utan slut. 

Men vi utvecklare ser det inte på samma sätt. Vi ser i stället en lockelse i att göra om något, som man precis har gjort färdigt. 

Jag tror att de flesta utvecklare går i gång på utmaningen att rulla upp stenblocket igen. Den här gången gäller det att rulla stenblocket en aning mer elegant. Det finns en stolthet att hitta ett sätt som får stenblocket att rulla lite lättare än förra gången. Faktum är att moderna utvecklingsmetoder lyfter upp sådant Sisyfosarbete och klär det i fina facktermer såsom "iterationer"  och "refaktorering". 

Sverigesradio.se är en stor webbplats som består av hundratals funktioner och miljontals webbsidor. Det finns många enskilda delar av sverigesradio.se som förtjänar flera veckors arbete i en sådan här omgörning. Men för att ha en rimlig chans att bli färdiga så kan vi inte lägga mer, än någon dags arbete, på varje del. Det innebär att när vi är färdiga med vår nya sajt, så kommer vi vara långt ifrån målet. Vi riskerar till och med att befinna oss längre i från målet än innan vi startade vår resa. Vi vet att publiken, redaktionerna och även vi själva kommer att stå och stampa med långa kravlistor samma dag vi utropar att vi är färdiga. Det absurda är att dessa kravlistor antagligen kommer att vara längre än de listor, som redan fanns när vi började omgörningen. Likt Sisyfos når vi inte riktigt till toppen av kullen innan stenen rullar ned. Då gäller det att snabbt vara på stenen igen.

Det är därför vi, mitt i omgörningen, lägger ned stor möda på att förbereda nästa omgörning. Det är centralt att varje omgörning blir smidigare och snabbare än den förra. Tempot i branschen skruvas hela tiden upp, i takt med publikens ökande förväntningar och teknikens snabba utveckling. 

Den franske författaren Albert Camus skrev att "man måste tänka sig Sisyfos lycklig". Jag skulle vilja tillägga att "man måste tänka sig Sisyfos som lycklig utvecklare".

Jacob Hamacher
Webbutvecklingschef