EFTERMIDDAG I P4

Krismöte om Ryanair på Småland Airport

3:30 min

Turerna kring det kritiserade flygbolaget Ryanair, som bland annat trafikerar Småland Airport, fortsätter. Inte bara på riksplanet utan också här i Kronoberg. Ikväll hålls ett krismöte på Småland Airports ägarsamråd.

Ryanair är ett bolag som varit och är i fokus i nyhetsrapporteringen när det gäller hur de behandlar sin personal - senast idag rapporterade Ekot om hur deras piloter nu bildat ett nätverk för att driva fackliga frågor. Men de tvingas agera anonymt på grund av rädsla för att få sparken.

Socialdemokraterna i landstinget, Växjö kommun och Alvesta kommun - de tre ägarna av Småland Airport - har gått ihop och skrivit varsin motion för att få igenom en uppförandekod som skrivs in i ägardirektiven till alla kommun- och landstingsägda bolag.

Om uppförandekoden skulle bli verklighet så skulle det innebära att företag som till exempel Småland airport har affärer med måste följa den, en kod som bland annat baseras på FN:s konvention om mänskliga rättigheter och den "svenska modellen" med fackliga organisationers kollektivavtal.

I Ryanairs fall så blir ju det lite knepigt eftersom lågprisbolaget inte accepterar att de anställda organiserar sig. Och det är där den politiska striden i framförallt landstinget pågår just nu.

Läget var så allvarligt ansåg det moderata landstingsrådet Suzanne Frank att hon i juli till P4 Kronoberg sa att det måste kallas till krismöte. Socialdemokraternas motioner kan ju faktiskt riskera Ryanairs fortsatta vilja att trafikera Småland Airport.

Och ikväll är det alltså dags för ett ägarsamråd där Socialdemokraterna ska få förklara hur de tänker.

En av dem, det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson, tänker inte ge sig:

– Vi tycker man ska ha de här reglerna där man respekterar de mänskliga rättigheterna och svensk lag, säger hon.

– Rätten att organisera sig är en av grundstenarna för ett demokratiskt samhälle. Jag blir jätteupprörd när vi börjar tulla på demokratin och inte respekterar de mänskliga rättigheterna.

På det krismöte som hålls ikväll på ägarsamrådet för Småland Airport kommer alltså inga beslut att tas.

Socialdemokraternas motioner om införande av uppförandekoder kommer att behandlas på ägarnas respektive fullmäktigemöten, antagligen kommer samtliga tre ägare - Landstinget Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun - ha kommit till beslut innan årsskiftet.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun med Anna Fransson (S).