Nordens första nollenergiskola i Alingsås

1:19 min

Med trumpeter och barnleken "raketen" invigde i dag energiministern Anna-Karin Hatt och barn från Stadsskogenskolan i Alingsås sin nya skola. Det är en skola för 380 barn i två våningar med Sveriges största solcellspanel på taket med 1323 kvadratmeter. 

Det är ett så kallat nollenergi-hus som Alingsås kommuns fastighetsbolag byggt. 

– Jag är väldigt stolt över de här utmaningarna vi har haft under projektets gång med både solceller, klimatbyte på insidan och allt som berör fastighetens teknik har varit väldigt spännande och intressant, säger Guido Hjortheimer, som har varit projektledare för bygget. 

– Det var en utmaning. Vi fick ett program av kommunen som sa att vi skulle nå nära noll, och vi såg direkt att vi kunde nå nollenergi och idag har vi faktiskt, teoretiskt, ett plusenergi-hus, säger Guido Hjortheimer.

Tanken är att elen ska användas så mycket som möjligt inom de två byggnader som tillhör skolan som är anslutna till solpanelerna.

Är det dyrare att bygga än ett vanligt hus?

– Det kan röra sig om två, tre procent, men det tycker jag inte är så mycket att man skulle dra i handbromsen för det.

Varför är ni först, varför bygger inte andra som ni gör?

– Jag tycker att man ska ge Alingsås kommun och politikerna i Alingsås ett plus, för att de vågar och litar på det vi säger, säger Guido Hjortheimer.