Ryanairs personalpolitik inget hot mot Nyköpings reklamavtal med bolaget

2:18 min

- Om det stämmer är det en katastrof. Det säger Malin Hagerström (M) vice ordförande i kommunstyrelsen i Nyköping efter att piloter på Ryanair inte vågar bilda fackförening utan tvingas till anonyma nätverk för fackligt arbete.

Nyköpings kommun beslutade 2003 om ett marknadsföringsavtal med Ryanair värt 55 miljoner kronor. Så mycket skulle avtalet kosta kommunen för perioden 2003 - 2013 och innebar bland annat att kommunens logga skulle finnas på ett antal flygplanskroppar, att det skulle finnas en länk till kommunens hemsida på Ryanairs hemsida och en helsidesannons varje månad i Ryanairs magasin i flygplanen.

Det här avtalet blev kritiserat och överklagades ända upp till regeringsrätten, som slog fast att kommunen hade gjort fel som inte upphandlat avtalet i konkurrens. Men kommunen gjorde ändå inte om det.

2007 slöts ytterligare ett reklamavtal värt sex miljoner kronor om året. Det gick ut 2010 men har förlängts till och med 2014.

Kommunen har hittills betalat ut totalt 97 miljoner kronor till Ryanair.

P4 Sörmland har under ett par dagar sökt kommunalrådet Urban Granström för kommentarer om den senaste kritiken från bland annat piloter om bristande säkerhet och att piloterna på Ryanair inte vågar organisera sig fackligt och att de därför bildat ett anonymt nätverk som driver fackliga frågor.

Den enda kommentar kommunstyrelsens ordförande Urban Granström i Nyköping ger är via ett mejl där han skriver att "för mig är det självklart att alla har rätt att organisera sig fackligt och att man har rätt att organisera sig för att förbättra sina anställningsvillkor".

Malin Hagerstöm är miljöpartist och vice ordförande i kommunstyrelsen i Nyköping.

-- Om påståendet stämmer är det en katastrof. Vi har fri föreningsrätt i Sverige och det gäller alla, konstaterar hon.

Hon säger ingenting om huruvida de senaste påståendena är så pass allvarliga att marknadsföringsavtalet borde sägas upp per omgående, men hon säger att det bör vägas in om nya avtal ska tecknas.

Hon tror inte att Ryanair skulle flytta trafiken från Skavsta om kommunen skulle avbryta sitt avtal med flygbolaget.

– Sex miljoner per år borde inte påverka ett så stort bolag som Ryanair, säger Malin Hagerstöm.