EU stoppar sill och makrill från Färöarna

1:53 min

Fiskekonflikten trappas upp i Europa. Trots vädjanden från Danmark har EU nu stoppat all import av sill och makrill från Färöarna, i protest mot det man kallar "överfiske".

– Om vi inte agerar nu kan överfisket från Färöarna i den delen av Atlanten få en förödande effekt på fiskbestånden, säger Patrizio Fiorilli, talesperson på EU-kommissionen.

Men enligt färöiska fiskare har mängden sill och makrill ökat kraftigt i deras vatten. Färöarna har därför, på eget bevåg, mer än tredubblat sitt sillfiske jämfört med den internationella överenskommelse som ger Färöarna rätt att ta upp 5 procent av de totala sillfångsterna i Nordatlanten.

Färöarna ingår i danska kungariket, men står utanför EU. Danmarks regering har vädjat till EU-kommissionen om att skjuta upp sanktionerna mot Färöarna, i väntan på att frågan ska förhandlas på FN-nivå. Men EU-kommissionen har tappat tålamodet.

– För varje dag blir det värre, vi måste agera nu, säger Patrizio Fiorilli.

I går införde EU sitt stopp för sill- och makrillimport från Färöarna. En källa inom färöiska regeringen säger till Ekot att sanktionerna kommer slå hårt. Sill och makrill står för en tredjedel av Färöarnas totala export, och Europa är den största exportmarknaden för färöisk fisk.

EU och Island har sedan flera år helt olika syn på fångstkvoterna för makrill. Det finns de som är oroliga att de upptrappade fiskekonflikterna innebär ett hot mot många fiskbestånd, eftersom det kan bli svårt för EU att komma överens med andra länder om hur mycket fisk som ska få plockas upp ur våra hav.