50 år sedan Martin Luther King: "I have a dream"

1:31 min

50 år efter Martin Luther Kings berömda tal i Washington höll president Barack Obama ett minnestal vid Lincolnmonumentet.

50-årsjubiléet har redan varat i flera dagar. Tusentals människor har samlats på samma plats som för 50 år sedan för att minnas och för att demonstrera.

Nationalsången inledde ikväll en högtidlig ceremoni.

– Vi måste komma ihåg att måttet på framgång, för de som marscherade för 50 år sedan, var inte att fler svarta skulle bli miljonärer, utan att alla som arbetar och strävar i det här landet skulle få samma chanser till framgång till ett medelklassliv, sade president Barack Obama, som talade högtidsklädd och allvarlig i lätt regn från Lincoln Memorial på the Mall i Washington.

I sitt tal vände sig president Obama till familjen King som representerades av flera familjemedlemmar. Obama hyllande Martin Luther King som en stor "befriare" som gav röst åt tystade drömmar.

Men Obama passade också på att uppmärksamma alla som kämpade men inte syns i historieböckerna. 

– Vi måste komma ihåg att den här dagen också tillhör alla vanliga människor som gick i segregerade skolor eller som inte fick gifta sig med sina älskade, sade president Obama.

Obama pekade på många förändringar som skett till följd av medborgarrättsrörelsens arbete. USA har blivit ett friare land, menade Obama. 

– De skapade möjligheter för sina söner och döttrar och till slut förändrades också Vita huset, sade Obama i en tydlig referens till sig själv och möttes av jubel och applåder.

President Obama var en av flera talare under dagens minnesceremoni. Bland andra talare fanns Martin Luther Kings dotter som bara var fem månader när pappan sköts ihjäl. 

Dessutom talade två tidigare presidenter, Jimmy Carter och Bill Clinton.

Vår utsände Pontus Mattsson träffade tidigare i veckan Chuck Hicks som har varit med i den svarta medborgarrättsrörelsen i decennier.

– Det finns fortfarande orättvisor, ekonomiska skillnader, möjlighet till sjukvård, boende och i rättvväsendet blir svarta diskriminerade, säger han.

1964 fick Martin Luther King Nobels fredspris för sin kamp för de svartas rättigheter i USA och sin övertygelse att denna kamp går att föra utan våld. Han blev den dittills yngste fredspristagaren.