Hav påverkar när temperaturökning planar ut

1:03 min

Den globala medeltemperaturen har planat ut det senaste decenniet. Detta trots att halterna av växthusgaser i atmosfären har fortsatt att öka. Varför det har blivit så engagerar klimatforskarna. Enligt en ny studie, som publiceras i Nature, kan kallperioder i Stilla havet vara en viktig förklaring till varför den globala temperaturkurvan har planat ut.

Det är forskare som är verksamma i Kina och Kalifornien som i sina klimatmodeller har studerat la Nina som är ett naturligt fenomen där havsströmmar kyler ner ytvattnen i östra Stilla havet. Forskarna menar att den här regionala nedkylningen får globala konsekvenser.

--De har tagit fram en möjlig förklaring, att kalla vattentemperaturer i östra Stilla havet inte bara påverkar det området utan även den globala medeltemperaturen, säger Anna Ruthgersson som är professor i meteorologi på Uppsala universitet.

En annan förklaring till att den globala temperaturökningen har planat ut de senaste tio åren, som Vetenskapsradion rapporterat om tidigare, det är att världens djuphav tar upp och lagrar en stor del av den globala uppvärmningen. Men Anna Ruthgersson menar att det inte finns någon motsättning mellan de olika förklaringarna.
--Det kan vara parallella processer som påverkar klimatet.

Referens  http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12534.html