Barack Obama: Militärattack förbättrar inte situationen i Syrien

1:54 min

Trots att USA anklagar Syriens för att använda kemiska vapen mot sitt eget folk, sa USA:s president Barack Obama i en intervju på onsdagskvällen att han inte har fattat ett beslut om hur USA ska agera.

– Jag har inte fattat några beslut än. Jag har fått alternativ att välja mellan och diskuterar med mina rådgivare, sa president Obama i en intervju med tevebolaget PBS på onsdagskvällen.

Flera erfarna militärer och diplomater i USA varnar för att de begränsade attacker från en USA-ledd allians mot Syrien som det talas om, riskerar att inte få någon annan effekt än att dra in USA i ett krig som Obama inte önskar delta i. Presidenten argumenterar ändå för att USA måste reagera.

--Jag har inget intresse av en konflikt utan slut, men vi måste ändå göra klart att när länder bryter mot internationella regler och genom det kan hota oss, då måste de hållas ansvariga, säger presidenten.

Men Obama säger också att han dragit slutsatsen att en direkt militär inblandning från USA:s sida i inbördeskriget, inte skulle förbättra situationen.

Kongressen har semester i USA, men ett antal ledamöter kräver att kongressen måste godkänna en eventuell attack mot Syrien.

Den republikanske ledaren i representanthuset, John Boehner, motsätter sig inte ett angrepp men skrev ett öppet brev till presidenten igår och begärde svar på ett antal frågor, bland annat om underlaget för ett beslut, vilket resultat presidenten vill nå med ett eventuellt angrepp, om han är beredd att trappa upp USA:s inblandning och hur han ska kontrollera reaktionerna från USA:s fiender.