Västerbottens län

Bärplockarbilar har falska skyltar

1:24 min

Vi har de senaste dagarna berättat om Vindelnföretaget som hyr ut bilar till thailändska bärplockare i Hällnäs och i Lesjöfors i Värmland, bilar som har körförbud. Nu kommer också uppgifter om att en del av bilarna är falskskyltade. P4 Värmland har jämfört skyltarna med bilregistret, och konstaterat att bil och skylt inte hör ihop.

 Anders Lind är trafikpolischef i Västerbotten:

– Ja det ser vi ganska allvarligt på, dels för att det är ett brott och dels för att det är stort problem med trafiksäkerheten. 

P4 Värmlands reportrar har på plats i Lesjöfors kunnat konstatera att flera av de bilar som är registrerade på Parken i Vindeln har nummerskyltar som av allt att döma hör till andra bilar. På flera av bilarna stämmer varken färg eller modell med uppgifterna i Transportstyrelsens bilregister. T ex har en blå minibuss en nummerskylt som hör till en vit pick-up, och en grön pick-up har en skylt som borde sitta på en vit minibuss.

Johan Andersson, förvaltare på Parken i Vindeln, säger till P4 Värmland att han inte känner till några falskskyltade bilar.

Företaget som äger bilarna är alltså Parken i Vindeln AB.

Men för att få hyra ut bilarna måste företaget som äger dem, det vill säga Parken i Vindeln AB, ha ett tillstånd. Tillstånd som utfärdas av Transportstyrelsen.

En kontroll visar att tillstånd saknas. Varken företaget i sig eller de tre personer som sitter i styrelsen för företaget har något tillstånd att hyra ut fordon.

Så till fordon med körförbud och falska skyltar kan vi nu också lägga oklarheter runt saknade tillstånd för att få hyra ut bilarna.

Vi har sökt representanter för företaget för en kommentar utan att lyckas.

Uppdatering 2013-08-30:

Rolf Holmskär, styrelseledamot i Parken i Vindeln AB, har kontaktat P4 Västerbotten och påpekat att man hyr ut fordonen till ett annat företag; Stål's Plantering & Röjning AB i Hällnäs, på långtidskontrakt och därför inte behöver något tillstånd från Transportstyrelsen.

På Transportstyrelsen bekräftar man att det stämmer. Det betyder att Parken i Vindeln har rätt att hyra ut bilar. Däremot begår företaget lagbrott när deras bilar med körförbud används i trafik, och om skyltarna bytts ut på bilarna.