Växjö

Efter mötet om Ryanair: "Det var en domstol"

1:59 min

Efter ägarsamrådet igår om Småland Airport och Ryanair, skickade ägarna ut ett pressmeddelande om att man är enhälligt positiva till flygbolaget. Anna Fransson (S) rasar nu mot uttalandet.

"Styrelsen uttalar sig enhälligt positivt till den trafik som bedrivs av Ryanair vid Smaland Airport och ser gärna att den utvecklas med fler destinationer i framtiden". står i det pressmeddelande som skickades ut efter mötet.

Men enligt Anna Fransson (S) så var det långt ifrån enhälligt.

– Jag blev så upprörd så jag nästan skakade när jag läste det, vi var inte alls överens, säger hon.

Som vi kunde berätta igår växer kritiken mot flygbolaget, som inte låter sina anställda vara med i facket. Igår gick även arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ut och markerade sitt missnöjde. Och Socialdemokraterna här i länet har sedan länge krävt att de företag som Småland Airport samarbetar med ska kunna leva upp till samma uppförandekod som landstingets samarbetspartners. I den står att företagen måste följa de mänskliga rättigheterna, vilket man anser att Ryanair inte gör eftersom de anställda inte får vara med i facket. Och igår kväll togs kritiken upp på det Ägarsamråd som hölls mellan Landstinget Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun. Men enligt Anna Fransson var Alliansens representanter inte villiga att diskutera uppförandekoden.

– Vi fick bara ett papper framför oss med den lydelsen, och vi menade att vi inte kunde skriva på om man inte la till det här med mänskliga rättigheter. Det är upprörande att man går ut och påskiner att vi alla ställde oss bakom det här om Ryanair, för det gjorde vi definitivt inte.

Blev ni uppläxade under mötet?

– Det kan man lugnt säga, vi fick sitta som i en domstol, det är ett beteende som gör mig väldigt upprörd.