David Cameron tvingas backa från snabbt militärt ingripande mot Syrien

1:17 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i natt backat från planerna på ett snabbt militärt ingripande mot Syrien. Det blir inget beslut efter parlamentsdebatten som ska hållas senare i dag.

David Cameron har drabbats at ett politiskt uppror mot planerna på en nära förestående  attack mot Syrien, som vedergällning för gasattacken mot civila i förra veckan.

Oppositionspartiet Labour sa i går att det tänker rösta nej i parlamentet till alla aktioner, innan FN:s inspektörer har kommit med sin rapport om vad som troligen egentligen hänt i Syrien. Cameron möter även motstånd inom sitt eget konservativa parti mot en snabb militär insats, utan tillräckligt underlag på bordet.

Därför står det nu i det förslag som regeringen lägger på parlamentets bord, att det ska bli ytterligare en parlamentsdebatt, när FN-inspektörerna är färdiga med sin rapport om vilka slags vapen som användes i attacken i Syrien.

FN-chefen Ban Ki Moon sa i går att FN-inspektörerna behöver minst fyra dagar till på sig för att slutföra sitt uppdrag.

Det ser alltså ut som att uppgifterna om en attack så tidigt som den här veckan inte kommer att besannas, åtminstone inte med Storbritanniens stöd.

Det som ligger bakom den förändrade inställningen från Cameron är en massiva debatt som pågår i ett krigstrött Storbritannien. Ingen vill ha en upprepning av Irak, då Storbritannien gick i krig på grunder som senare visade sig vara helt felaktiga. Det fanns inga massförstörelsevapen i Irak.