Sölvesborg

Nybliven författare vill väcka debatt om vårdnadsregler för HBT-föräldrar

3:59 min

Lenora Vilhelmsson från Sölvesborg kom ut som homosexuell, blev lyckligt kär, gifte sig och blev gravid. Efter det lämnade hennes partner henne och nu lever hon mot sin vilja som ensam vårdnadshavare. Om det har hon skrivit en bok "Under regnbågen - i skuggan av lagen" med syftet att öka förståelsen för de skillnader som finns för HBT-personer och deras barn jämfört med heterosexuella par och deras barn. 

Leonora Vilhelmsson är uppväxt i Sölvesborg och lever nu där ensam med sin dotter. Boken som hon skrev var delvis terapi för henne själv efter skilsmässan, men hon vill främst av allt skapa debatt om att ett barn ska ha lika rättigheter i samhället oavsett vilka dess föräldrar är. Att vara HBTQ-förälder 2013 är inte helt lätt.

– Jag tror att det är ganska lätt jämför med hur det var för några år sedan. Men fortfarande är det mycket kvar att jobba på. Många tror ju att vi har samma rättigheter som heterosexuella, vi har rätt att gifta oss och skaffa barn - och det har vi! Men lagarna har inte hängt med riktigt, säger Lenora Vilhelmsson.

Dessa föråldrade lagar har gjort att Leonoras dotter idag bara har en förälder trots att hon och hennes partner var gifta när de skaffade barnet.

– Min dotter har ju inte två föräldrar. Det var två vuxna människor som gick in i den här resan att skaffa ett barn. Och enligt lag då så kan den ena föräldern bara sticka och inte ta ansvar ekonomiskt eller att finnas i barnets liv, säger Leonora Vilhelmsson.

I denna fråga har hon pratat med justitieminister Beatrice Ask (M) och fick till svar att det var komplicerat och svårt att ändra lagen och att de inte riktigt vet vad de ska göra åt det.

– Hon hänvisade till att det var ett tungt jobb, men någon måste göra det och det ligger ju faktiskt på hennes bord, avslutar Leonora Vilhelmsson.