Syrisk opposition: Nu måste väst agera

1:38 min

I Turkiet har den största syriska oppositionsorganisationen sitt högkvarter. Sveriges Radio:s Katja Magnusson har träffat talesmannen för oppositionen, som länge förespråkat större internationell inblandning i Syrien.

– Nu måste världen agera, det finns inget annat alternativ, säger Khaled Saleh från Syriens Nationella koalition.

I veckan träffade ledningen för den syriska oppositionen diplomater från 11 länder, bland dem USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien och Qatar.

Khaled Saleh förnekar uppgifter om att de då diskuterade lämpliga mål att angripa i Syrien, han säger att nu får omvärlden göra vad den vill, bara det leder till att Syriens president Bashar al Assad ställs inför rätta och att dödandet upphör.

På TV-skärmar på den syriska oppositionens kontor här i Istanbul rullar bilderna av döda kroppar i vita svepningar, små barn som misstänks ha dödats av kemiska vapen i Ghouta i utkanten av den syriska huvudstaden Damaskus förra onsdagen.

Men medan den syriska oppositionen vill se ett ingripande som förändrar maktbalansen i Syrien, talar analytiker om att det troligaste är ett begränsat anfall med syftet att hindra regimen från att använda kemiska vapen.

Syriens premiärminister anklagar västmakterna och USA för att skapa falska scenarier för att kunna attackera militärt.

Men människor i Syrien och oppositionen i exil kan nu bara vänta på ett beslut som fattas någon annanstans.

– Nu ligger bollen hos Obama-administrationen i USA, hos Storbritannien och Frankrike, säger Khaled Saleh från den syriska oppositionen.