Misstänkt olaglig kartläggning i Norge

1:11 min

Den norska underättelsetjänsten "Etteretningstjensten" har hemliga mappar med känsliga uppgifter om 400 norrmän. Det avslöjar norska NRK och Dagbladet i dag.

Om uppgifterna stämmer så kan Etteretningstjensten ha brutit mot lagen eftersom den inte har rätt att kartlägga norrmän som inte är deras källor.

Informationen om det hemliga arkivet upprör många norrmän, bland andra Thea Huse i Bergen.

Thea Huse är bara en av många norrmän som är upprörd över dagens avslöjande. Norsk lag tillåter nämligen inte underrättelsetjänsten att samla in information om norrmän som bor i Norge.

Det är en uppgift för polisens säkerhetstjänst. Däremot får de "vidta åtgärder för att kontrollera sina källors trovärdighet" som det står i lagen.

Enligt uppgifter till NRK och Dagbladet har Etteretningstjensten trots det samlat personlig information om politiker, företagsledare, diplomater och tjänstemän. Bland annat information om deras familjer och barn, deras hälsa och etnicitet.

Personer som i dag inte är källor till Etteretningstjensten, men som säkerhetstjänsten vill ha möjlighet att värva i framtiden.

Etteretningstjensten kontrolleras av EOS-kommittén som lyder under Stortinget – i går gjorde kommittén en oanmäld inspektion av det hemliga arkivet efter flera tips, men vill inte säga vad de fann.