Sörmland

Ryanairs vd tillbakavisar alla anklagelser

1:37 min

Ryanairs vd Michael O'Leary tillbakavisar anklagelser om bristande säkerhet, svåra arbetsförhållanden och antifacklig attityd. På en presskonferens i Stockholm sa han idag att det är total nonsens och absurda anklagelser.

Piloter på Ryanair har den senaste tiden bland annat pekat på brister i flygsäkerheten och har bildat ett anonymt nätverk som driver fackliga frågor för att de inte vågar organisera sig fackligt med risk att bli av med jobbet.

– Ingen inom Ryanair kan förhindras att gå med i facket. Gå med i facket bara, säger Michael O'Leary till Ekot.

Han säger att anklagelserna mot Ryanair kommer från pilotfackföreträdare som dessutom arbetar i konkurrerande bolag.

Det här är piloter från konkurrerande bolag. Det är pilotfacken hos våra konkurrenter. Det här är en kampanj för att försöka få Ryanair att erkänna och förhandla med facket, säger Michael O'Leary.

– Du kan fråga piloten du pratar med om han trodde att Ryanair var positivt inställda till fackförbund när han började jobba här. Om svaret är ja visste han helt uppenbart inte vilket flygbolag han började jobba på.

Enligt Michael O'Leary är det främst piloter som inte i dag jobbar på Ryanair som ligger bakom det anonyma nätverket. Piloterna ska ha kopplingar till bland annat flygbolagen KLM och Air France, hävdar han, och gör detta som en kampanj mot Ryanair.

Kritiken från det anonyma fackliga nätverket om långa arbetspass, ibland uppemot 14 timmar, är bara påhittade anklagelser, enligt O’Leary.

Ryanair presenterade idag sju nya flyglinjer från Sverige vilket var anledningen till presskonferensen som mest kom att handla om kritiken mot bolaget.

  • Karlstad - Teneriffa
  • Göteborg - Edinburgh
  • Skavsta - Gran Canaria
  • Skavsta-Pafos
  • Skavsta-Teneriffa
  • Västerås - Gran Canaria
  • Västrås-Teneriffa

Ekot/TT